Antalya’da Siyah İncir Hasadı 25 Gün Gecikti! Verim Yüzde 75 Azaldı

Antalya'nın İbradı ilçesinin yaklaşık 800 rakımı bulan Ürün Mahallesi'nde yetiştirilen siyah incirin hasat dönemi bu yıl geç başladı. Önceki yıllara göre 25 gün sonra başlayan doğan yöntemlerle yetiştirilen Bursa siyahı incirde verimde azaldı. Hasat eylül ayı sonuna kadar süreceği belirtildi.
Yaklaşık 25 yıldır İbradı'da incir yetiştiren üreticiler, bu yıl ilk kez bu kadar düşük verimle karşı karşıya kaldıklarını belirttiler.
15 TON ÜRÜN ALIYORDUK BU YIL 3-4 TON CİVARI ALACAĞIZ
Yetiştirilen incirlerde bu yıl hem rekolte, hem de hasat zamanı farklılık gösterdi. 25 yıldır incir yetiştiren üreticilerden Mesut Şanlı, "Bu yıl büyük bir hayal kırıklığı yaşadık. Normal şartlarda 15 ton ürün alınan incir bahçelerinden bu yıl sadece 3-4 ton civarında ürün elde edeceğiz. Bu sezon iklim şartları nedeniyle hem düşük verim aldık hem de hasadın 25 gün gecikti." dedi.
25-26 GÜN POYRAZ ESTİ
İncir üreticisi Mesut Şanlı, 2025 Bursa siyah incir hasadına geçtiğimiz yıllara göre 25 gün geç başladıklarını, bu dramatik düşüşün en büyük sebebinin hava şartları, iklim değişiklikleri ve uzun süreli poyraz rüzgarları olduğunu dile getirdi. Şanlı, "Devamlı 25-26 gün poyraz esti. Koruklar hep döküldü. Askı da bu sene vurulamadı, koruklar kurudu. Geçen seneki meyvenin ancak dörtte birini alabildik" ifadelerini kullandı.
25 GÜN GEÇ HASAT EDİLDİ
Hasadın yaklaşık 25 gün gecikme ile başladığı belirten Şanlı, "Geçen yıl 11 Ağustos'ta başlayan incir hasadı bu yıl 7 Eylül'de. Meyveye de şaşırttı, insana da. Havalar dengesiz gidince incir de zamanında olmadı" diye konuştu.
DOĞAL ÜRETİM YAPILIYOR
Şanlı, "Ürünlü'deki incir bahçelerinde yalnızca hayvan gübresi kullanılıyor, kimyasal gübreye kesinlikle yer verilmiyor. Rakımı 800 metre olan bölgede yetişen Bursa siyahı incirleri, yüksek şeker oranı ve lezzetiyle öne çıkıyor. Kalite olarak hiçbir sıkıntı yok, lezzet çok yüksek. Ama bu yıl verim azaldı. Doğal üretim yapıyoruz" şeklinde konuştu.
BU SENE NASİP BU KADARMIŞ
Yaşanan ürün kayıplara rağmen umudunu kaybetmediğini belirten Şanlı, "Arıcının ümidi nasıl bitmezse, biz de gelecek seneyi düşünüyoruz. Bu sene nasip bu kadarmış. Allah seneye daha iyi, daha kaliteli ürün nasip etsin" dedi.
"8 TANESİ 1 KİLOGRAM"
Ürünlü'de incirin çok kaliteli olduğunu söyleyen Şanlı, "Bursa incirimizin 8 tanesi bir kilogram civarında geliyor. Kalite mükemmel. Bu yıl rekolte son 25 yılın en düşük rekoltesi fakat, kalite olarak oldukça yüksek. İncir bahçesinin 800 rakımda olmasından dolayı da incirlerimizde ayrı bir lezzetli, tat ve aroması çok yüksek" şeklinde konuştu.
Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte incir bahçelerine giden üreticiler olgunlaşmaya başlayan incirleri tek tek dalından kopartıyor. Tarlada seçilen incirler boylarına göre ayrılıyor ve satışa sunulmak üzere Antalya haline gönderiliyor. İncirin bahçeden çıkış fiyatı ise kalitesine göre 100 ile 120 TL arasında değişiyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.