Akdeniz Gerçek | Antalya | Antalya'da Çıkan Yangınlara Karşı Uzmanından Enerji Hattı Uyarısı

Antalya'da Çıkan Yangınlara Karşı Uzmanından Enerji Hattı Uyarısı

Yaz mevsiminde aşırı sıcaklıktan yaz mevsiminin sonu yaklaşırken bu kez de rüzgarın etkisiyle ormanlarda çıkan yangınlarla ilgili açıklama yapan Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, enerji nakil hatlarında gerekli bakımların yapılması ve trafo kapasitelerinin kontrolü uyarısı yaptı. Prof. Dr. Kavgacı doğanın patlamaya hazır bir bomba olduğunu ifade etti

Yaz mevsiminde aşırı sıcaklıktan yaz mevsiminin sonu yaklaşırken bu kez de rüzgarın etkisiyle ormanlarda çıkan yangınlarla ilgili açıklama yapan Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, enerji nakil hatlarında gerekli bakımların yapılması ve trafo kapasitelerinin kontrolü uyarısı yaptı. Prof. Dr. Kavgacı doğanın patlamaya hazır bir bomba olduğunu ifade etti

Antalya'da Çıkan Yangınlara Karşı Uzmanından Enerji Hattı Uyarısı
KAYNAK: Arda Kır

Yaz mevsiminin sonu yaklaşırken orman yangını riski sürüyor. Temmuz ayı sonunda Kaş, Alanya, Kemer başta olmak üzere birçok ilçede irili ufaklı yangın çıkmıştı. Ağustos ayı başında neredeyse 3 gün boyunca yangınlarla mücadele edilmişti. Alanya ilçesi Sapadere Mahallesi’nde çıkan yangında 928 hektar ormanlık alan, Kumluca ilçesi Yazır Mahallesi’nde çıkan yangında 374 hektar ormanlık alan ve Kaş Üzümlü Mahallesi’nde çıkan yangında ise 294 hektar ormanlık alan küle dönmüştü. Son günlerde hava sıcaklığı düşse de şiddetli rüzgarın etkili olması yangınlar için hala uygun ortam oluşturuyor. 2008 Serik-Taşağıl ve 2021 Manavgat yangınlarını yaşanabilecek mega orman yangınları açısından örnek gösteren Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ali Kavgacı, enerji nakil hatlarının bakımlarının eksiksiz bir şekilde yapılması ve trafo kapasitelerinin yeterliliğinin kontrol edilmesi ve gerekli iyileştirmelerin yapılması gerektiğini ifade etti.


YANGIN ÇIKMADAN ÖNLENMELİ

Prof. Dr. Ali Kavgacı, Akdeniz coğrafyasının doğal yapısının yangın riskini artırdığına dikkat çekerek, yangınları çıkmadan önlemenin hayati önem taşıdığını vurguladı. Akdeniz ikliminde yaşayanların orman yangınları gerçeğini öğrenmesi gerektiğini belirten Kavgacı, 

“Bu ekosistem doğal olarak yüksek yanıcılık karakterine sahip olduğundan, bir tutuşmanın kolay bir şekilde gerçekleşmesi ve bunun kısa bir zamanda geniş bir alana yayılması mümkün olabiliyor. Bu gerçeği bilmeli ve buna göre bir yaşam biçimini benimsemeliyiz.  Aksi takdirde büyük felaketlerle karşılaşmamız kaçınılmaz. Bu sebeple en temel önceliğimiz, yangın söndürmeden ziyade yangını daha hiç çıkmadan önlemek olmalıdır”

 dedi.


FELAKET AN MESELESİ

İnsan etkisiyle değişen yangın rejiminin ekosistemler üzerinde her zamankinden daha derin bir tahribat yarattığını ve yaşanan her yangının doğrudan bir biyolojik çeşitlilik kaybı anlamına geldiğini ifade eden Kavgacı, artan yangın sıklığı ve şiddeti nedeniyle doğanın kendini yenileme kapasitesinin giderek zayıfladığını söyledi. Bu noktada yangın öncesi alınacak somut tedbirlere değinen Prof. Dr. Kavgacı, 

"Özellikle orman içinden geçen enerji nakil hatlarının bakımlarının yapılmasının, trafoların kapasitelerinin kontrol edilmesinin ve gerekli kapasite artırımlarının yapılması gerektiğini belirtti. Bu tür kıvılcım kaynaklı riskleri ortadan kaldıracak adımları tavizsiz atmalıyız. Akdeniz’de yaşıyorsak yangın farkındalığı yüksek bir toplum yaratmak zorundayız; aksi takdirde mega yangınlarla karşılaşmamız an meselesidir"

 ifadelerini kullandı.


DOĞA PATLAMAYA HAZIR

Büyük yangınların arkasındaki temel nedenleri alan kullanımındaki değişimler ve iklim koşulları olarak özetleyen Kavgacı, kentleşme, tarım, turizm ve orman içi tesislerin doğal ekosistemlerin derinliklerine kadar ilerlemesinin insan-doğa temasını artırarak yangın riskini doruğa çıkardığını belirtti. Sıcak hava dalgaları, uzun süreli kuru ve rüzgârlı günler ile artan ortalama sıcaklıkların yanıcı madde nemini hızla düşürdüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Kavgacı, doğanın adeta patlamaya hazır bir çıraya dönüştüğünü ve bu zorlu koşulların yangınların kısa sürede devasa alanlara yayılmasını kolaylaştırdığını dile getirdi.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız