Akdeniz Gerçek | Antalya | Altın Portakal'da Sinema Maratonu: Oyuncular ve Yönetmenler Seyirciyle Buluştu

Altın Portakal'da Sinema Maratonu: Oyuncular ve Yönetmenler Seyirciyle Buluştu

63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde beyazperdeye yansıyan yapımların ardından düzenlenen özel söyleşiler, usta oyuncular ile sinemaseverleri bir araya getirdi.

63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde beyazperdeye yansıyan yapımların ardından düzenlenen özel söyleşiler, usta oyuncular ile sinemaseverleri bir araya getirdi.

Altın Portakal'da Sinema Maratonu: Oyuncular ve Yönetmenler Seyirciyle Buluştu
FOTOĞRAF: Antalya Büyükşehir Belediyesi
KAYNAK: Bülten

63. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, görkemli açılışının ardından sinema heyecanını salonlara taşıdı.

Türk ve dünya sinemasının iddialı yapımlarını bir hafta boyunca Antalyalılarla buluşturacak festival, ulusal ve uluslararası yarışma ekipleri gösterimlerin ardından doğrudan izleyicilerin karşısına çıktı.

Açılış gününün özel belgesel kuşağında gösterilen "Kameranın Arkasındaki Kadınlar" belgeselinin yönetmeni Şeyda Canan yapım sürecini paylaşırken, Uluslararası Yarışma kategorisindeki "A Turkish Case" (Bir Türk Meselesi) filminin yönetmeni Hüseyin Aydın Gürsoy 3 yaşında gittiği Fransa deneyiminden hareketle hazırladığı projeyi anlattı.

Kimlik karmaşasını gözler önüne seren Gürsoy, "Anlatmak istediğim hikâye, Fransa'daki Türk diasporasının hikâyesi ve benim gözlemlediğim kadarıyla yurt dışındaki Türkler, yani özellikle Fransa'daki Türkler’in hayat tecrübesi ile Türkiye'deki Türkler’in hayat tecrübesi arasında çok büyük bir fark var. Aslında filmin ismi "Bir Türk Meselesi' ama daha doğrusu bir göçmen meselesi" sözleriyle salondan büyük alkış aldı.

Ünlü Oyuncular Antalyalıların Sorularını Yanıtladı

Kentsel dönüşüm ile kişisel hafızayı iç içe geçiren "Sevda" filminin gösterimi, festival merkezinde yoğun bir katılımla gerçekleşti.

Yönetmen Ufuk Emiroğlu ile birlikte Tülin Özen, Mert Fırat, Ercan Kesal, Süreyya Kilimci Köse, Fatma Zehra Durgut, yapımcılar Ersan Çongar ve Cihan Aslı Filiz ile sanat yönetmenleri Meral Efe Yurtseven ve Yunus Emre Yurtseven, gösterim sonrası Antalyalı sinemaseverlerin merak ettiği soruları yanıtladı.

"Güzel Mahallelerde Güzel İlişkiler Yaşadık"

Ulusal Yarışma heyecanının ilk adresi ise Biket İlhan'ın yönettiği "Tatlı Maya" oldu. Senarist ve yapımcı Nihan Belgin, oyuncular Ayça Bingöl, Emre Altuğ, Cansu Tosun, Suna Yıldızoğlu, Erdem Ergüney, Fatih Serdar Yılmaz, sanat yönetmeni Natali Yeres ve ortak yapımcı Yalçın Akyıldız'ın katıldığı panelde geçmişe duyulan özlem vurgulandı.

Yönetmen Biket İlhan dönemin ruhuna işaret ederek "Benim gençlik dönemlerimde güzel mahallelerde güzel ilişkiler yaşadık. O zamanların özlemiyle bu filmi yapmak istedim. Farklı kültürlerden, tarihlerden, dillerden, dinlerden gelen üç kadın var filmde ve üçü ne kadar güzel mücadele veriyor; buna çok ihtiyacımız var" değerlendirmesinde bulundu.

"Çağın Tanığı Olmasını İstedim"

Ulusal Yarışma gösterimi olan "Taş ve Tüy", cezaevinden çıkan bir annenin çocuğunu geri alma mücadelesini beyazperdeye taşıdı.

Senarist ve yönetmen Ragıp Türk ile oyuncular Duygu Aktoprak, Melda Tuzluca, Özgür Meriç, Ersen Karagöz, Tuğba Kürükoğlu, Deniz Tekeroğlu ve teknik ekibin katıldığı oturumda Türk, toplumsal gerçekçiliğe vurgu yaparak "Çağın tanığı olmasını istedim" ifadelerini kullandı.

Senaryonun 13 Farklı Versiyonu Yazıldı

Günün kapanışı Atatürk Kültür Merkezi Perge Salonu'nda Ulusal Özel Gösterim kapsamında izleyiciyle buluşan "Çekmeceler" ile yapıldı. Yönetmenler Mehmet Binay ve Caner Alper ile festivalin Onur Ödülü sahibi usta oyuncu Tilbe Saran'ın katıldığı buluşmada, senaryonun 13 farklı versiyonunun yazıldığı açıklandı.

Caner Alper, filmin bir psikiyatri kongresinde ele alındığını hatırlatarak uzmanların "Bütün Borderline çocuk sahibi ebeveynlere referans olarak izletiyoruz" dediklerini aktardı ve çarpıcı arka plan detaylarıyla festivalin ilk gününe güçlü bir nokta koydu.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız