Bir basın seçim bitti, ikinci baskı seçim tartışması başladı..

Siyaset arenasında erken-basın yerel seçimler için 4 Kasım Pazar gününün işaret edildiği konuşuluyor.

Seçim yorgunu yurdun insanı, AKP ve AKP’den daha ateşli AKP savunucusu ortağı MHP anlaşırlarsa, normal olarak Kasım 2019’da yapılması gereken yerel seçiklerin bir yıl öne çekilerek, 4 Kasım Pazar günü yapılması kararı alınırsa bir kez daha sandık başına gidecek..

Anayasa'nın 127. maddesi gereği 5 yılda bir yapılan yerel seçimlerin erkene alınması için, anayasa değişikliği ve referandum şartı ile 360, referandumsuz ise 400 milletvekilinin oyu gerekiyor.

 AKP ve MHP'nin ise TBMM'de 344 sandalyesi bulunuyor.

Baskın seçim kararı için muhalefet desteği gerekiyor.

Görünen o ki bulmak zor olmayacak..

HDP’nin yerel seçimlerin öne alınması girişimine destek verdiği, böylece kayyum ataması nedeniyle kaybettiği belediyeleri yeniden kazanmak istediği ileri sürülüyor.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nin erkene alınmasını ilk dillendiren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli olmuştu..

Bahçeli, partisinin Meclis Grup Toplantısı’nda bombayı patlatmış, erken seçim çağrısı yaparak, "Türkiye'nin 3 Kasım 2019'u beklemesi bu şartlarda mümkün değil.  Seçimleri 26 Ağustos 2018’de yapalım” demişti.

Bahçeli’nin pasını AKP, ceza sahasının içine taşıyarak, 24 Haziran’da baskın ir seçim yapılmasının sinyalini vermiş ve Meclis’ten de AKP-MHP ortaklığında erken,baskın seçim kararı zorlanmadan çıkmıştı..

24 Haziran Pazar günü yapılan seçimlerin 3 kazananı var.

Partisi AKP’den 10 puan fazla oy alarak yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan..

“Barajı geçmesi çok zor, hatta mucize” denilen MHP..

İlk kez sandığa gitmesine rağmen çok iyi bir performans gösteren ve MHP ve CHP’den oy aldığı gibi, Antalya başta olmak üzere(Burada Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hasan  Subaşı’nın hakkını teslim etmek lazım)merkez  sağ oyları toplayan İYİ Parti..

Pekala erken yada baskın yerel seçimler yapılırsa Antalya’da nasıl bir tablo ortaya çıkar..

Burada basınla ilk buluşmasında beklentilerin üzerinde bilgiler aktaran AKP Antalya İl Başkanı İbrahim Ethem Taş’ın açıklamalarına değinmez gerekli.

AKP’li Taş, Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri’nde olduğu gibi yerel seçimlerde de MHP ile ittifak yapacaklarını, genel merkezden bu konuda kendilerine gerekli bilgilerin verildiğini söyledi.

Taş’ın yerel seçimlerle ilgili şu ifadesi dikkat çekici:

“Antalya’da belediye seçimlerinde bir ilçe hariç(Korkuteli ve Kumluca ilk akla gelen yerler) MHP ile ortak hareket edebiliriz”

AKP’nin Antalya’da en önemli hedefi Muratpaşa ve Konyaaltı’nda belediye başkanlığını kazanmak..

24 Haziran seçimlerinde Antalya’da yüzde 7,5 oranında ay kaybetmesine rağmen AKP’nin Muratpaşa’yı kazanma iddiasının sürdüğü, MHP ile yapılan ittifaka bel bağladığı görülüyor.

AKP İl Başkanı İbrahim Ethem Taş, “CHP’ye oy veren 25 bin seçmeni ikna etsek bize yeter” diyerek Muratpaşa’yı kazanma formülünü de erkenden açıklamış oldu.

2014 yerel seçimlerinde  Muratpaşa’da CHP 128 bin 799 oy ve yüzde 46.5 ile seçimi bir kez daha kazanmıştı.

AKP, 2014’te Muratpaşa yüzde 27.6 ile 76 bin 436 oy, MHP ise yüzde 15.1 ile 41 bin 902 oy almıştı..

AKP ve MHP’nin 2014’te oylarının toplamı CHP’yi geçemiyor..

Ancak CHP’nin 2014’te yüzde 46.5 olan oyunun yüzde 40’a düştüğünü göz önüne aldığımızda AKP’nin Muratpaşa’da oylarını yüzde 26.3’ye yükselttiğini görüyoruz, MHP‘nin tabanını İYİ Parti’ye kaptırdığı iddialarını Muratpaşa da gözlüyoruz.

MHP’nin 2014 yerel seçimlerinde Muratpaşa’da 15 olan oyunu(MHP oylarının artışının en önemli faktörü Antalya’nın değerlerinden Cengizhan Gököz’ün olduğunu cümle alan biliyor) 24 Haziran’da yüzde 7.4’e düşmesi destekliyor.

Bu durumda erken ya ta zamanında yapılacak yerel seçimlerde AKP’ye Muratpaşa’da belediyeyi kazanması için MHP oylarının desteği yetmiyor.

AKP İl Başkanı Taş, şimdiden CHP’ye oy veren 25 bin seçmeni ikna etmek için kolları sıvamalı..

Elbette CHP de elini kolunu bağlayıp, olanları izlemekle yetinmeyecek..