Günsenin ve ekibi, Marmara Denizi'nde bulunan bu tarihi batıklar üzerinde yürüttükleri arkeolojik kazı ve araştırmaları Bandırma Arkeoloji Müzesi'nde anlattı. Prof. Dr. Günsenin, özellikle son devir Bizans amforalarını taşıyan 13. yüzyıla ait "Marmara Adası Çamaltı Burnu 1 Batığı"ndan çıkan 800 civarında amfora, 37 adet çapa ve çeşitli seramik malzemeler hakkında detaylı bilgiler verdi.

AW078745_06

16 Arkeolojik sit alanı bulundu

Araştırmacılar, batıktan elde edilen buluntuların Bandırma Arkeoloji Müzesi'nin deposunda güvenle saklandığını belirtti. Prof. Dr. Nergis Günsenin, yıllar süren çalışmaları sırasında amforaların üretildiği atölyeleri keşfettiklerini ve bu amforaları taşıyan gemilerin batma yerlerini tespit ettiklerini açıkladı. Marmara Adası çevresinde 16 arkeolojik sit alanı bulduklarını ve bu alanların 13'ünün batık, 2'sinin amfora yapım yeri ve 1'inin höyük olduğunu vurguladı.

AW078745_04

13,yüzyıla dair bilgiler edinildi

Günsenin, "Bulduğumuz batıklar arasında en önemli olanı 13. yüzyıla aittir. Çünkü bu dönemde gemiler, son devir Bizans amforalarını taşıyordu. 13. yüzyıl, batık kronolojisi açısından bilinmeyen bir sayfa gibiydi. Bu nedenle 13. yüzyıl batığını kazmaya karar verdik. 1998-2004 yılları arasında yapılan kazı sonucunda elde ettiğimiz buluntularla, 13. yüzyılın batık yapım tekniği ve dönemine dair önemli bilgiler edindik. Ancak araştırmalarımız hala devam ediyor, çünkü bir arkeolojik kazı, yıllar süren detaylı bir inceleme gerektirir" şeklinde konuştu.

AW078745_03

Çavuşoğlu 19 Mayıs'ta Gençlerle Bir Araya geldi Çavuşoğlu 19 Mayıs'ta Gençlerle Bir Araya geldi

Günsenin ve ekibinin yaptığı bu önemli araştırma, Marmara Denizi'ndeki tarihi batıkların anlaşılmasına ve Bizans dönemine ait bilgi boşluklarının doldurulmasına büyük katkı sağlamaktadır.

Kaynak: İHA