Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Mersin | Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu

Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu

Mersin'in Silifke ilçesinde Ramsar Sözleşmesi ile koruma altındaki Göksu Deltası'nda çıkan yangında yaklaşık 50 hektarlık alan zarar gördü.

Mersin'in Silifke ilçesinde Ramsar Sözleşmesi ile koruma altındaki Göksu Deltası'nda çıkan yangında yaklaşık 50 hektarlık alan zarar gördü.

Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu

Mersin'in Silifke ilçesinde bulunan ve uluslararası öneme sahip sulak alanlardan biri olan Göksu Deltası’nda çıkan yangın büyük zarara yol açtı. Uluslararası Ramsar Sözleşmesi ile koruma altına alınan deltada gece saatlerinde çıkan yangın, kuvvetli rüzgar nedeniyle hızla yayıldı. Sazlık ve bataklık alanda başlayan yangına ekipler arazi şartları nedeniyle doğrudan müdahale edemedi.

Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu 2

50 Hektarlık Alan Zarar Gördü

Yangın sabaha kadar etkisini sürdürdü ve kendiliğinden söndü. Ancak yaklaşık 50 hektarlık alan kül oldu. Yangının ardından bölge havadan görüntülenirken, deltadaki tahribat net şekilde ortaya çıktı. Kuş gözlemcileri ve doğaseverler, yaşanan kayıpların doğaya büyük zarar verdiğini belirtti.

Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu 4

“333 Kuş Türü Bu Bölgede Yuvalıyor”

Bölgeyi yıllardır fotoğraflayan ve kuş gözlemciliği yapan Nadir Köksoy, 2025 yılında Göksu Deltası’nın 3’üncü büyük yangınını yaşadığını belirterek şunları söyledi:

“Burası sadece Türkiye’nin değil, dünyanın önemli kuş göç rotalarından biri. 500’e yakın kuş türünün 333’ü burada üremekte. Aynı zamanda 507 endemik bitki türüne ev sahipliği yapan çok hassas bir ekosistem. Bu kayıplar geleceğimizi tehdit ediyor.”

Mersin Göksu Deltası’nda 50 Hektarlık Alan Kül Oldu 3

“Adı Yangınlarla Anılmasın, Birlikte Koruyalım”

Doğaseverler adına çağrıda bulunan Köksoy, Göksu Deltası’nın yalnızca yangınlarla hatırlanmasını istemediklerini vurgulayarak, “Bu eşsiz doğal alanı birlikte sahiplenmeli, birlikte korumalıyız. Yangınların çıkmaması için herkesin daha duyarlı olması gerekiyor” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız