Hatay’da 10 Ürüne Daha Coğrafi İşaret: Tescilli Lezzet Sayısı 50’ye Yükseldi

Hatay’da 10 yeni yöresel lezzet daha coğrafi işaret tescil belgesi alarak resmen tescillendi. Hatay Valiliği’nin öncülüğünde yürütülen çalışmalarla birlikte kentte coğrafi işaretli ürün sayısı 50’ye ulaştı. Yeni tescillenen ürünler, Antakya Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen etkinlikle tanıtıldı.
Vali Masatlı: “Coğrafi işaret bir milli meseledir”
Tanıtım etkinliğine Hatay Valisi Mustafa Masatlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ve birçok protokol üyesi katıldı. Etkinlikte konuşan Vali Masatlı, depremler sonrası yürütülen yeniden inşa sürecinde kültürel değerlerin korunmasının da önemli bir yer tuttuğuna dikkat çekti.
“Şehrimizde 600’ün üzerinde yemek çeşidi tespit ettik. 2023 yılına kadar yalnızca 25 ürün coğrafi işaret almıştı. Bugün itibarıyla bu sayı 50’ye çıktı. Bu süreci bir milli mesele olarak görüyoruz; çünkü coğrafi işaretler, hem kültürümüzü hem de halkımızın emeğini koruma altına alıyor,” dedi.
Tescil Alan Yeni Lezzetler
Coğrafi işaret belgesi kazanan yeni ürünler arasında Hatay’ın geleneksel tatları olan:
- Aşur yemeği
- Bakla ezmesi
- Peynirli irmik helvası
- Taş kadayıf
- Tuzlu yoğurt çorbası
- Yaprak sarması
- Ekşi aşı
- Bahtenis dolması
- Fellah köftesi
- Pirzolalı yaprak sarma yer aldı.
Hedef 130 Tescilli Ürün
Vali Masatlı, şu anda 80 yöresel ürün için coğrafi işaret başvurusunun sürdüğünü belirtti. “Önümüzdeki yılın başına kadar bu başvuruların sonuçlanmasıyla birlikte tescilli ürün sayımızın yaklaşık 130’a ulaşmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
Kaynak:DHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.