Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Burdur | Burdur’da Yağmur Suyuyla Yetişen Lavantanın Yağı İhracatta Sınır Tanımıyor

Burdur’da Yağmur Suyuyla Yetişen Lavantanın Yağı İhracatta Sınır Tanımıyor

Burdur’da yağmur suyuyla yetiştirilen lavanta, çiftçilerin gözdesi haline geldi. Önceden yurt dışından ithal edilen lavanta yağı, artık yurt dışına ihraç ediliyor ve Türkiye uluslararası piyasada rekabet edebilir duruma geldi.

Burdur’da yağmur suyuyla yetiştirilen lavanta, çiftçilerin gözdesi haline geldi. Önceden yurt dışından ithal edilen lavanta yağı, artık yurt dışına ihraç ediliyor ve Türkiye uluslararası piyasada rekabet edebilir duruma geldi.

KAYNAK: İHA
Burdur’da Yağmur Suyuyla Yetişen Lavantanın Yağı İhracatta Sınır Tanımıyor

Burdur’da son yıllarda susuz tarım ile yetişen bitkilere talep her geçen gün artıyor. Özellikle damlama ve sulama gerekmeden sadece yağmur suyuyla yetişen lavanta, çiftçiler için kazanç kapısı haline geldi.

Her yıl haziran ayında başlayan lavanta hasadı eylül ayına kadar sürüyor. Çoğunlukla kıraç tarlalarda üretilen lavanta, özel makinelerle toplanıyor ve traktörlerle tesislere taşınarak yağları çıkarılıyor.

akdenizgercekburdurda-yagmur-suyuyla-yetisen-lavantanin-1.webp

“Yurt Dışında Çok Kolay Alıcı Bulabiliyor”

Burdur’da 3 bin dekarlık alanda bitki ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan Öztürk Sarıca, üretim sürecini şöyle anlattı:

akdenizgercekburdurda-yagmur-suyuyla-yetisen-lavantanin-3.webp

“Bunun da yaklaşık bin dekarlık alanında lavanta üretimi yapıyoruz. Bu yıl 3 bin ton civarında lavanta intermedia yağı hasadı gerçekleştirdik. 500 kilo civarından tıbbi lavanta yağı üretimi gerçekleştirdik. Tıbbi lavanta yağını biz 3 ton civarında bekliyorduk ama özellikle donla alakalı problemlerden dolayı hasadımız gerilerde kaldı. Ama önümüzdeki yıllarda onun da artacağını düşünüyoruz. Lavanta tarımına başladığımızda yaklaşık yurt dışından 10 tonun üzerine bir yağ ülkemize ithal olarak geliyordu. Şu an ise Türkiye’de içerisinde hem lavanta yağı ihtiyacını karşılıyor hem de Türkiye’de üretmiş olduğumuz lavanta yağları yurt dışında çok kolay alıcı bulabiliyor. Şimdilerde ise yurt dışıyla rekabet edebilecek güçteyiz. Şu anda yurt dışı pazarlardaki lavanta yağı fiyatına biz yurt dışına lavanta yağı satabilir durumdayız. Önümüzdeki yıllarda ise çok daha karlı bir duruma geçebileceğimizi düşünüyorum.”

akdenizgercekburdurda-yagmur-suyuyla-yetisen-lavantanin-4.webp

“Lavanta Susuz Tarıma Oldukça Elverişli Bir Bitki”

Sarıca, lavanta tarımına başlamalarının temel sebebini susuz tarım çalışmaları olarak açıkladı:

“2008 yılında başladığımız susuz tarım çalışmaları çerçevesinde özellikle bölgede lavanta, kekik, adaçayı, melisa, karapelin başta olmak üzere pek çok tıbbi aromatik bitkilerle ilgili çalışmalarda bulunduk. Özellikle insanların görmesi ve görerek katkıda bulunması için de lavanta proje alanımızı biraz geliştirdik. Görsele dayalı çalışmalar yaptık. Tabii ki sadece yağmur hasadı ile lavantayı üretebiliyorsunuz. Dolasıyla da sulara katkısı çok çok büyük. Damlama sulama sistemi ile üretilen diğer aromatik bitkilerin yanında lavanta susuz tarıma oldukça elverişli bir bitki. Ama insanların bir anda lavanta hasadına yöneldiği için ve insanlara geleceği dair biraz ümit satıldığı için insanlar bir anda lavanta tarımına geçti. Oysa ki lavanta tarımında sabırlı olmak gerekiyor. Uluslararası piyasayı takip etmek gerekiyor. Başladığınızda bu işi devam ettirmeniz gerekiyor.”


Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız