Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
24°
Akdeniz Gerçek | Antalya | Aracılar Antalya Tarımına Fırtınadan Daha Çok Zarar Veriyor

Aracılar Antalya Tarımına Fırtınadan Daha Çok Zarar Veriyor

Antalya’da son günlerde artan yoğun yağış ve fırtına ürünlere zarar verdi. Fırtına sebebiyle artan sebze-meyve fiyatları kamuoyundan tepki çekerken birçok üretici ise büyük zarara uğradı.

Antalya’da son günlerde artan yoğun yağış ve fırtına ürünlere zarar verdi. Fırtına sebebiyle artan sebze-meyve fiyatları kamuoyundan tepki çekerken birçok üretici ise büyük zarara uğradı.

Aracılar Antalya Tarımına Fırtınadan Daha Çok Zarar Veriyor

Antalya’da1 haftadır aralıklarla süren kuvvetli yağış ve yer yer çıkan fırtınalar, başta seralar olmak üzere bir çok mahsule zarar verdi. Zarar gören mahsuller sebebiyle Antalya halinde sebze ve meyve fiyatları yükseldi. Son olarak 28 Aralık tarihli Antalya Büyükşehir Belediyesi Hal fiyatlarına bakıldığında, domatese yüzde 10, sivri bibere yüzde 25, patlıcana yüzde 25, salatalığa yüzde 25 zam geldi.  Antalya Büyükşehir Belediyesi hal fiyatlarına göre son olarak domatesin kilosu 20 TL, fasulyenin kilosu 20 TL, patatesin kilosu 8 TL, soğanın kilosu 10 TL, salatalığın kilosu 24 TL, patlıcanın kilosu 50 TL, sivri biberin kilosu 45 TL olarak yer aldı. 

“FİYATLAR BU DÖNEMDE ARTAR”

Artan meyve-sebze fiyatları kamuoyunda yüzleri düşürürken, üreticinin ise yaşanan fırtınalarda hem mahsulleri hem de seraları zarar gördü. Fırtına sebebiyle üreticilerin büyük zarar gördüğünü belirten Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Antalya Şube Başkanı Ali Top, “Hava muafiyetlerinden dolayı fiyat artışlarında ise, hala fiyatlar artsa da bu artışın bir kısmı ulaşımsal sebeplerden dolayıdır. Pazara gelişinden kaynaklı sorunlardan dolayı makas daha da açılıyor. Doğal afetlerden kaynaklı zararlar ürünün çıkmasını etkiledi. Bununla birlikte Kış aylarında verim en düşük dönemini yaşıyor. Bunun da etkisi var. Fiyatlar zaten bu dönemde yükselir. Bu dönemde olan fırtına bu fiyatı daha da arttırdı. Hala geriye dönük olarak baktığımızda üreticiden alıcıya kadar olan kısımda, kimin ne kadar para kazandığı, hangi hizmete karşılık ne kadar kar ediliyor araştırılsın diyoruz. Bununla ilgili hala bir takip göremiyoruz” dedi.

“ARACILAR ARAŞTIRILMALI”

Başkan Ali Top, “Mutlaka herkes kazanç için bu işi yapıyor ama kim hangi hizmete karşı ne kadar para kazanıyor? Bununla ilgili ciddi bir araştırma yapılmalı ve müdahale edilmesi gerekiyorsa da gereken yapılmalı.  Aracılar, fiyatları fırtınadan daha fazla arttırıyor.  Soğuk havada pazara çıkıyorum diyerek fiyat arttıran var ama üreticiler ben soğukta soba yakıyorum, mahsulü bekliyorum diye fiyat arttırmıyor” dedi.

“HUBUBAR STRATEJİK ÖNEME SAHİP”

Başkan Ali Top, Hububat üretimi ile ilgili yaptığı değerlendirmede ise, “Hububat stratejik öneme sahip. Üretici her geçen gün yaptığı işin karşılığını alamadığı için kaçıyor. Bu durum ülkeyi bir anda dışarıya tamamen bağımlı hale getirecek. Tekrar pandemi gibi bir süreç yaşasak ciddi bir gıda sorunu yaşayabiliriz. Bu durumda üretici teşvik edilmeli ve desteklenmeli. En stratejik gıda hububattır ama yeterli destek gösterilmiyor. Hal böyle olunca üreticiler her geçen gün kaçıyor. Bu durum önümüzdeki yıl daha da artacaktır” dedi.

“ANADOLU VE TRAKYA ANTALYA’DAN DAHA VERİMLİ”

Başkan Ali Top, “İç Anadolu ve Trakya bölgesinde çok zengin hububat alanları var, bunlar teşvik edilse çok daha rahat şekilde ürün yetiştirme oranımızı arttırırız. Antalya Tarım İl Müdürlüğü’nde yakın zamanda Antalya için alınmış, stratejik ürünlerin ön planda olması başlığı altında 300-500 dekar alanda buğday ve benzeri ürünlerin üretimi arttırmak için yüzde 6 eğimin altında meyve plantasyonu yapılamayacağı gibi, bundan sonra kurulacak seralarda malzemelerden sera konstrüksiyon mecburiyeti konularak, sera yapılmasının ve meyve bahçesi kurulmasının önüne geçilmek isteniyor. Bunlarda stratejik öneme sahip hububatın üretimini arttırmak olduğunu söylüyorlar. Anadolu’da ve Trakya’da, Antalya Ovası’ndan daha verimli alanlarda neden üretim yapılmadığı sorusu sorulmalı” dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız