Akdeniz Gerçek | Galeriler | Adana | Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu!

Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu!

Türkiye’nin narenciye deposu Adana’da portakal hasadı başladı. Ancak çiftçiler bu yıl verimde ciddi düşüş yaşandığını söylüyor.

Türkiye’nin narenciye deposu Adana’da portakal hasadı başladı. Ancak çiftçiler bu yıl verimde ciddi düşüş yaşandığını söylüyor.

Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu!
KAYNAK: İha
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 1
Türkiye’nin narenciye ihtiyacının yüzde 65’ten fazlasını karşılayan Adana, bu yıl portakal hasadına buruk başladı.
1 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 2
Erkenci Navelina ve Fukumoto cinsi portakalların toplanmaya başladığı kentte işçiler sabahın erken saatlerinden itibaren bahçelerde mesaiye başladı.
2 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 3
Yaklaşık 152 bin dönüm alanda üretimi yapılan portakallar, kamyon ve tırlara yüklenerek yurt içine ve başta Rusya ile Ukrayna olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.
3 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 4
Ancak bu yıl iklim koşulları üreticiyi zor durumda bıraktı.
4 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 5
Geçen kış yaşanan don olayı ve yaz aylarındaki aşırı sıcaklar, portakal verimini önemli ölçüde düşürdü. İki yıl önce dönüm başına 5 ton verim alınırken, geçen sene 2-3 ton olan ortalama bu yıl 500 kilograma kadar geriledi.
5 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 6
Kent genelinde toplam 360 bin ton rekolte bekleniyor. Bahçede portakalın kilogram fiyatı 27-32 TL arasında değişiyor ancak üreticiler bu fiyatın kayıplarını karşılamadığını dile getiriyor.
6 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 7
Hasat sırasında açıklamalarda bulunan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, “Adana'da portakal hasadımız sürüyor. Dönüme yaklaşık 500 kilogram portakal verimi alıyoruz. Bahçede kilogram fiyatı ise 27-32 lira arasında satılıyor. Erkenci cins mandalina hariç bütün narenciye ürünleri önce kışın soğuklardan ardından da aşırı sıcaklardan etkilendi” ifadelerini kullandı.
7 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 8
İklim değişikliğinin narenciyede ciddi verim kaybına yol açtığını vurgulayan Doğan, “2 sene önce dönüme ortalama 5 ton verim alınıyordu, geçen sene havalar sıcak gitti ve dönüme ortalama 2-3 ton verim alındı, bu sene ise kışın yaşanan don, yazın yaşanan aşırı sıcakta ürünler yandı ve şu anda dönüme 500 kilogram verim alıyoruz. Üstü açık fabrikada tarım yapıyoruz ve iklim değişikliği, tarımsal üretimimizi çok etkiliyor. Ürünlerimiz için devletimizden destek bekliyoruz” dedi.
8 / 9
Adana’da Buruk Portakal Hasadı: Don Yaktı, Sıcak Kavurdu! 9
Doğan, bazı bölgelerde soğuktan etkilenmeyen bahçelerde verimin bir miktar daha yüksek olduğunu da belirtti.
9 / 9
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız