Türkiye’nin Gölleri Tehlikede! 240 Gölden 186’sı Yok Oldu


Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi ve Hidrojeoloji Uzmanı Prof. Dr. Celalettin Şimşek, Türkiye’de bulunan 240 gölden 186’sının kuruduğunu açıkladı.

DEÜ Bilim ve Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Celalettin Şimşek, kuraklık tehlikesine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Şimşek, bazı bölgelerde aşırı yağış, bazı bölgelerde ise ciddi kuraklık görüldüğünü belirterek, Türkiye’nin özellikle güney kesimlerinde su kaynaklarının alarm verdiğini ifade etti.

Yapılan bilimsel analizlere göre 2040 yılına kadar ortalama sıcaklıkların 2 derece, 2070 yılına kadar ise 4 derece artacağı öngörülüyor.

Şimşek, bu artışın en fazla Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde hissedileceğini vurgulayarak, “Açık yüzey barajlarda hızlı su kaybı yaşanacak, bu bölgelerde nüfus yoğunluğu nedeniyle su talebi artacak ve barajlar bu talebi karşılayamayacak” diye konuştu.

Prof. Dr. Şimşek, son 3 yılda Türkiye’de aşırı sıcaklıkların yaşandığını belirterek, Avrupa’da da benzer durumun gözlendiğini söyledi.

Fransa’nın 2050’de beklenen sıcaklıkların günümüzde yaşandığını kabul ettiğini ve önlemlerin hızla alınması gerektiğini paylaştı.

Türkiye’de bulunan 240 gölden 186’sının kuruduğunu açıklayan Şimşek, göllerin büyük baskı altında olduğunu belirtti. “Su kaynaklarımız azalıyor, ekosistem tehdit altında. Bir an önce önlem alınmalı” diyerek uyarıda bulundu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.