İstanbul Kapalıçarşı'daki döviz büroları, eski basım 50 ve 100 dolarlık banknotların sahte olarak algılanabilmesi nedeniyle bu tür paraların alım-satımını geçici olarak durdurdu. İşletmeler, müşterilerini bilgilendirmek amacıyla, yalnızca yeni basım banknotlarla işlem yapılacağını duyuran uyarılar astı. Para piyasaları uzmanlarına göre bu durum, para sayma makinelerinin eski banknotları tespit edememesinden kaynaklanıyor. Sorunun, makinelerde yapılacak yazılım güncellemeleriyle çözüleceği belirtildi.

Sahte dolarcılar Akdeniz'de yakalandı! Sahte dolarcılar Akdeniz'de yakalandı!

Sahte Dolar İddiaları Abartılı Mı?

Para piyasaları uzmanlarından Hacı Koçak, sahte dolarların piyasada bulunduğunu ancak iddia edilen seviyelerde olmadığını ifade etti. Koçak, “Piyasada 200 ila 600 milyon dolar sahte para dolaştığı konuşuluyor. Ancak bu rakamların gerçeği yansıttığını düşünmüyoruz. Daha önce de sahte paralar piyasadaydı, ancak bu kadar gündeme gelmemişti. Teknolojik olarak geliştirilen sahte paralar, artık makinelerde dahi tespit edilemeyecek şekilde tasarlanıyor. Bu nedenle döviz büroları, yalnızca 'mavi dolar' olarak bilinen yeni basım dolarları kabul ediyor” dedi.

Sahte Dolar Krizi Ne Zaman Bitecek?

Bakan Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması Bakan Vedat Işıkhan’dan Asgari Ücret Açıklaması

Sahte Dolar Nasıl Anlaşılır?

Hacı Koçak, sahte dolarların fiziksel özelliklerinden anlaşılabileceğini belirterek, “Sahte dolarlar, genellikle renk, kağıt kalitesi ve üzerindeki detaylardan ayırt edilebilir. Örneğin, gerçek dolarların arkasındaki saat kulesi 02:20'yi gösterir, ancak sahte paralarda bu saat farklı olabilir. Ayrıca, sahte dolarların kağıt yapısı ve ses özellikleri de farklıdır. 15-20 gün içinde makinelerin güncellenmesiyle bu sorun tamamen ortadan kalkacak” dedi.

Sahte Dolar Krizi Ne Zaman Bitecek?

Kapalıçarşı Esnafı Sahte Paraya Karşı Tecrübeli

Kapalıçarşı’da uzun yıllardır döviz ve altın piyasasında çalışan uzmanlar, sahte dolarları tespit etme konusunda oldukça deneyimli. Döviz ve Altın Piyasaları Uzmanı Adnan Kapukaya, sahte parayı gözle ve dokunarak tespit edebildiklerini vurguladı:

“Yıllardır bu işi yapıyoruz. Bir doların sahte mi gerçek mi olduğunu elimizde hissederek, rengine bakarak anlayabiliyoruz. Ancak bankalarda çalışanlar ya da makineler bu hassasiyeti gösteremeyebilir. Makinelere düzenli olarak güncelleme yapılması gerekiyor. Bu yapılmadığında sahte para piyasaya sızabiliyor. 1994 yılında benzer bir sorun yaşanmıştı. Güncellemelerle bu sorun ortadan kalktı.”
 

Kaynak: İHA