Antalya Ticaret Borsası(ATB) Meclis Üyesi Hüseyin Simav, süt fiyatının üreticiyi memnun etmemesi nedeniyle sağılır ineklerin kesime gittiğini belirterek, “Büyük ihtimal önümüzdeki sonbahara doğru süt fiyatı iyileşir, o zaman süt krizi başlar. Ondan sonra yurt dışından damızlık hayvan ithal ederiz” dedi.
Turizm ve tarımın yanında çevresiyle birlikte önemli bir hayvancılık merkezi de olan Antalya’da, yem fiyatlarının yüksek seyretmesi ve süt alıcılarının yaşadığı mali baskılar, süt üreticisini doğrudan etkiliyor. Ulusal Süt Konseyi’nin(USK)1 Ocak 2025'ten itibaren çiğ süt fiyatını üreticinin eline litre başına 17,15 lira geçecek şekilde belirlemesine rağmen, süt alıcılarının bu rakamı 14-15 TL arasında uygulaması, üreticilerin maliyetlerini karşılamada zor durumda bıraktı.
“YÜKSEK ET FİYATI İŞTAH KABARTIYOR”
Bu durum, sektördeki birçok hayvancıyı ciddi şekilde zorlarken, yem fiyatlarının her geçen gün artması, üreticilerin borçlarını ödeme ve hayvanlarını geçindirme konusunda büyük sıkıntılara yol açıyor. Karkas et fiyatlarının yüksek olmasını fırsat bilen birçok süt üreticisi, ineklerini kesime gönderip işletmelerini kapatma yoluna gidiyor.
ATB Belirli Bir Mala Tahsis Edilmemiş Gıdaların Ticaretini Yapanlar Meslek Komitesi Meclis Üyesi Hüseyin Simav, tüm girişimlere rağmen sütte bir değişim olmadığından yakındı.
“SONBAHARDA FİYAT İYİLEŞİR”
Özellikle fiyat açısından bir değişiklik olmadığını dile getiren Simav,“Sanayici açısından hala iştahsızlık devam ediyor. Süt fazla kabul görmüyor. Bu sanırım sonbahara kadar devam edecek. Et fiyatının da iyi olmasıyla süt veren hayvan kesimleri devam ediyor. Büyük ihtimal önümüzdeki sonbahara doğru süt fiyatı iyileşir. Süt bulamayız o zaman süt krizi başlar. Ondan sonra yurt dışından damızlık hayvan ithal ederiz. Süreç böyle devam eder gider. Ben bildim bileli de böyle devam ediyor. Bu çark değişmez. Süt sektöründeki sorun böyle, çerkez oyunu gibi deriz, bir ileri iki geri. Maalesef sütte bir gelişme yok.”ifadelerine yer verdi.