Uzman Dr. Nazlı Karakullukçu Çebi, aşının insanlık tarihinde hayati bir rol oynadığını vurgulayarak, 'Dünya genelinde her yıl aşılarla önlenebilir hastalıklardan 2-3 milyon çocuk hayatını kaybetmektedir. Küresel aşılama sayesinde bu ölümlerin 1,5 milyonu önlenebilir. Aşılar, çocuk felci, tetanoz, difteri gibi ölümcül hastalıklara karşı çocukları korurken, hastalıkların yayılmasını önleyerek büyük ölçüde azaltılmasını veya ortadan kaldırılmasını sağlar' dedi.

'Öncelikli Görevimiz Hastalıkları Önlemek'

Uzman Dr. Çebi, hekimlerin asıl görevinin hastalıkları önlemek olduğunu belirterek, 'Biz doktorların temel amacı, hastalıkları tedavi etmek değil, onların önlenmesini sağlamaktır. Aşılar, bu hedefe ulaşmamızı sağlayan en etkili araçlardır. Ülkemizde, aile sağlığı merkezlerinde 13 farklı hastalığa karşı ücretsiz aşılama hizmeti sunulmaktadır. Bu sayede her yıl binlerce çocuğun ölümü engellenmektedir. Çocuklarımızın ve ülkemizin sağlıklı bir geleceği için aşı yaptırmalıyız' şeklinde konuştu.

'Dünyada Aşılanma Oranlarında Düşüş Gözlemleniyor'

Uzman Dr. Çebi, son yıllarda aşılamanın faydalarının bilinmesine rağmen, çocukluk çağındaki aşılanma oranlarında küresel bir düşüş yaşandığına dikkat çekerek, 'Avrupa'da 2017 verilerine göre kızamık vakaları bir önceki yıla göre yaklaşık üç kat artmış ve tanı konulan vakaların yüzde 87'sinin aşıyı reddettiği belirlenmiştir. Yine Avrupa'da boğmaca, tetanoz ve difteri aşısı ile bağışıklama oranı yüzde 92'ye, Amerika'da ise yüzde 91'e kadar düşmüştür' dedi.

Alerjik hastalıklar en çok burun sinüs göz ve akciğerlerde görülüyor Alerjik hastalıklar en çok burun sinüs göz ve akciğerlerde görülüyor

'Aşı Karşıtlığını Önlemek Toplumsal Sorumluluğumuzdur'

Türkiye'de de genel aşılanma oranlarında bir düşüş olduğunu belirten Uzman Dr. Çebi, 'Ülkemizde kızamık, kızamıkçık, kabakulak, difteri, aselüler boğmaca, tetanoz, konjuge pnömokok ve Hepatit B aşıları ile bağışıklama oranları 2016 yılında yüzde 98 iken sonraki yıllarda yüzde 96'ya gerilemiştir. Bu sebeple, Dünya Sağlık Örgütü 2019 raporunda aşı reddini küresel bir sorun olarak belirtmiştir. Bu bağlamda, aşı karşıtlığını önlemek toplumsal bir sorumluluktur' açıklamasında bulundu.

“Kızamık vakalarındaki artışın en önemli sebebi aşı karşıtlığı” “Kızamık vakalarındaki artışın en önemli sebebi aşı karşıtlığı”

Kaynak: İHA