TCMB Başkanı Fatih Karahan, AKP Samsun Milletvekili Mehmet Muş’un başkanlığında toplanan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı sunumda, Türkiye’nin dezenflasyon sürecinde ilerlediğini ve enflasyonun ana eğiliminde gerileme yaşandığını söyledi. Hizmet enflasyonunda belirgin düşüşler yaşandığını kaydeden Karahan, "Mal enflasyonu da düşük seviyelerde seyrediyor. Uyguladığımız politikalar talepte dengelenme sağladı" dedi.

Küresel ticarette belirsizlik artıyor

Karahan, ABD'nin 2 Nisan’da açıkladığı yeni gümrük tarifesi paketinin küresel ticaret dengelerini etkileyebileceğine dikkat çekti. Gelişmiş ülkelerde büyüme beklentilerinin düştüğünü ve Türkiye’nin dış talep görünümünün zayıfladığını belirten Karahan, “Örneğin Almanya’nın 2025 büyüme tahmini sıfıra çekildi” dedi.

Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Bekleniyor (1)

Enerji ve emtia fiyatlarında dalgalanma sürüyor

Küresel büyümedeki yavaşlamaya paralel olarak enerji fiyatlarında düşüş yaşandığını belirten Karahan, “Emtia fiyatları, jeopolitik riskler ve arz yönlü faktörlere bağlı olarak dalgalı seyrediyor. Bu unsurlar küresel enflasyonu doğrudan etkiliyor” ifadelerini kullandı.

İç talep dengeleniyor, ihracat katkısı artıyor

2024 yılının son çeyreğinde Türkiye ekonomisinde toparlanma sinyallerinin güçlendiğini belirten Karahan, “İç talebin büyümeye katkısı azalırken, net ihracat pozitif katkı sağladı. Sanayi üretimi ve perakende satışlarda artış gözlemlendi” diye konuştu.

Cari açıkta iyileşme, ihracatta pazar payı artışı

Cari işlemler açığının GSYH’ye oranla yüzde 0,8’e gerilediğini belirten Karahan, “2025 yılında cari açıkta kısmi bir artış bekleniyor olsa da uzun dönem ortalamalarının altında kalacağını öngörüyoruz” dedi. Ayrıca, dış talepteki zayıflığa rağmen Türkiye’nin ihracat pazar payını artırdığına dikkat çekti.

Para politikasında sıkı duruş devam edecek

Karahan, “Enflasyon beklentileri hâlâ yüksek. Bu nedenle sıkı para politikası duruşumuz sürecek” diyerek, mart ayında finansal piyasalarda yaşanan dalgalanmalara karşı alınan önlemleri hatırlattı. Fonlama maliyetlerini artırıcı adımlar, döviz talebini sınırlayıcı düzenlemeler ve likidite önlemleri devreye alındı.

Merkez Bankası’ndan Dövizi Kontrol Altına Alacak Adımlar
Merkez Bankası’ndan Dövizi Kontrol Altına Alacak Adımlar
İçeriği Görüntüle

Emeklilerden TÜİK’e: “Tencerede Et Değil Taş Kaynıyor”
Emeklilerden TÜİK’e: “Tencerede Et Değil Taş Kaynıyor”
İçeriği Görüntüle

Rezervlerde önemli artış, KKM bakiyesinde düşüş

Karahan, brüt rezervlerin 124 milyar dolardan 141 milyar dolara yükseldiğini, swap hariç net rezervlerde ise 81 milyar dolarlık iyileşme yaşandığını açıkladı. KKM bakiyesinin 140 milyar dolardan 19 milyar dolara gerilediğini belirten Karahan, dövize geçiş oranının yüzde 13,8 ile sınırlı kaldığını söyledi.

Enflasyonda ocak sonrası yavaşlama eğilimi netleşti

Karahan, “Ocak ayında yaşanan artışın ardından şubat ve mart aylarında enflasyonun ana eğiliminde yavaşlama kaydedildi. Nisan ayında ise piyasalardaki oynaklığın etkisiyle kısmi bir yükseliş izlendi” ifadelerini kullandı. Hizmet enflasyonunda da düşüş sürecinin belirginleştiğini söyledi.

"Fiyat istikrarı, sürdürülebilir büyümenin temelidir"

Sunumunun sonunda dezenflasyon sürecinin kararlılıkla sürdürüleceğini belirten Karahan, “Fiyat istikrarı, sürdürülebilir ekonomik büyüme ve refah artışı için ön koşuldur. Bu doğrultuda sıkı para politikasına devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA