Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Siyaset | TBMM Genel Kurulu Kapandı: İYİ Partili Çömez'den Sert Tepki

TBMM Genel Kurulu Kapandı: İYİ Partili Çömez'den Sert Tepki

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bugün yaşanan tartışmalı gelişmelerin ardından karar yeter sayısının sağlanamaması gerekçesiyle kapatıldı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bugün yaşanan tartışmalı gelişmelerin ardından karar yeter sayısının sağlanamaması gerekçesiyle kapatıldı.

TBMM Genel Kurulu Kapandı: İYİ Partili Çömez'den Sert Tepki

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, bugün yaşanan tartışmalı gelişmelerin ardından karar yeter sayısının sağlanamaması gerekçesiyle kapatıldı. Engelliler Haftası nedeniyle muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergeleri görüşülürken, Cumhur İttifakı milletvekillerinin Meclis’i terk etmesi siyasi krize yol açtı.

Engelliler İçin Verilen Önerge Sonrası Gerilim Tırmandı

Yeni Yol Partisi, İYİ Parti ve CHP, Engelliler Haftası sebebiyle engelli bireylerin sorunlarının araştırılması amacıyla ayrı ayrı grup önerileri sundu. İlk olarak oylanan Yeni Yol Partisi'nin önergesi, muhalefet milletvekillerinin katılımı sayesinde 48'e karşı 40 oyla kabul edildi. Bu gelişme, Cumhur İttifakı cephesinde rahatsızlık yarattı.

İYİ Parti'nin önerisinin görüşülmesine geçildiğinde MHP Grubu, Meclis Başkanvekili Celal Adan’a başvurarak karar yeter sayısı istedi. Üç kez yapılan yoklamada yeter sayıya ulaşılamayınca Genel Kurul kapatıldı.

Çömez: "Meclis’i Terk Edenler, Halkın Sorunlarından Kaçtı"

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez, yaşananlara sert tepki gösterdi. Çömez, iktidar kanadının Meclis’i "saraydan gelen yasaların onaylandığı bir tasdik makamı" olarak gördüğünü öne sürdü ve şu açıklamalarda bulundu:

"Bugün Türk demokrasisi adına kara bir gündür. Milletin sorunlarını Meclis'e taşımaya çalıştık. Engellilerimizin derdine çözüm bulmak istedik. Ama iktidar cephesi bu çabayı itibarsızlaştırmak için Meclis’i terk etti. Bu, 'İYİ Parti’nin önerisini, engellilerin sorunlarını ciddiye almıyoruz' demektir."

"Milletin Gündemi Meclis’in Gündemi Olmalıydı"

Çömez, konuşmasında muhalefetin önergesinin, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

"Sadece bir komisyon kuralım dedik. Engelli yurttaşlarımızın sorunlarını Meclis eliyle araştırıp çözüm üretelim dedik. Ama iktidar partisi temsilcileri salonu terk ederek bunu engelledi. Bugünkü manzara, iktidar cephesinin halktan koptuğunun, artık tükendiğinin göstergesidir."

"Meclis, Sarayın Gündemiyle Değil, Milletin Talepleriyle Çalışmalı"

Oylamaların ardından Meclis'te yaşanan hareketliliği ve Cumhur İttifakı'nın stratejik çekilişini de değerlendiren Çömez:"İlk önerge geçince telaş başladılar. Tartışmalar, hesaplaşmalar, arka kapı diplomasileri devreye girdi. MHP aracılığıyla oylamayı kilitlemek için karar yeter sayısı arandı. Ama mesele şudur: Bu, iktidarın artık milletin iradesine tahammül edemediğini gösterir. Meclis’i terk etmeleri, yalnızca bugünün değil, önümüzdeki seçim sonuçlarının da bir işaretidir."

"Milletin Sözü Geçecek"

Çömez son olarak, halkın iradesinin artık iktidar cephesini Meclis’te çoğunluksuz bırakmaya başladığını belirterek şu ifadeyi kullandı:"Bugün olduğu gibi bir sonraki seçimde de Meclis’i onlar değil, millet yönetecek. Saray değil, halk belirleyici olacak. Ve bu çatının altında artık yalnızca milletin dediği olacak."

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız