HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, Adalet Bakanlığı tarafından yanıtlandırılması için “Bakanlığınız ses sanatçısı Kadir Çat’ın yaklaşık yedi yıldır seyahat özgürlüğünün engellenerek yurtiçinde ve yurtdışında yasaklanan konserlerine gidemediği için oluşan ekonomik kaybı ile ilgili kararın iptali ve yürütmenin durdurulması ile talebinin karşılanarak mağduriyetinin giderilmesi için ne tür bir girişimde bulunacaktır? Son dönemlerde yaygınlaşan ve yurttaşların seyahat özgürlüğünü engelleyici nitelik taşıyan pasaport tahdidi ve yurtdışına çıkışların yasaklanması ile ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için Bakanlığınız tarafından ne tür çalışmalar yapılmaktadır? 2022 yılının ilk altı ayında kaç kişiye pasaport tahdidi ve yurtdışına çıkış yasağı uygulanmıştır?” diye sordu.

 

“SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜ ENGELLENDİ”


Halkların Demokratik Partisi Antalya Milletvekili Kemal Bülbül yaptığı açıklamada şu bilgileri aktardı: “Hakkında yurtdışına çıkış yasağı olmamasına karşın yurtdışına çıkışının engellendiği gerekçesiyle hukuki süreci başlatan ses sanatçısı Kadir Çat’ın yurtdışı çıkış yasağının kaldırılarak düzenlenecek pasaportun tarafına verilmesi istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin işlemin; hakkında yurtdışı çıkış yasağı olduğuna ilişkin mahkeme kararı bulunmadığı, haksız ve hukuka aykırı olarak engellendiği, ses sanatçısı olduğu, yurtdışı konserlerine gidemediği hem seyahat özgürlüğünün engellendiği hem de ekonomik zarar gördüğü ileri sürülerek kararın iptali ve yürütmenin durdurulmasını talep etmektedir.” 

 

“YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİNE RED”

 “Davacının başvurusunun İçişleri Bakanlığı'nın 2019/14 nolu genelgesinin 3.maddesinin (b) fıkrası doğrultusunda üst komisyona gönderildiği, ilgili üst komisyonun 23.08.2022 tarihinde Mersin 8. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2017/248 Esas 2019/194 sayılı kararı ile verilen mahkûmiyet kararının istinafta olduğu, ayrıca Adana 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 2015/533 Esas 2016/134 sayılı kararı ile verilen mahkumiyet kararının Yargıtay’da olduğu gerekçesi ile başvuruyu reddettiği, dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın ve yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar verilmesi gerektiği dile getirilmektedir.”

 

“İTİRAZ YOLU AÇIK”

 “Mersin 2. İdare Mahkemesi'nce, davacının yürütmenin durdurulması istemi hakkında işin gereğinin görüşüldüğü: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2. fıkrasında idari mahkemelerin, idari işlemin uygulanması halinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğması ve idari işlemin açıkça hukuka aykırı olması şartlarının birlikte gerçekleşmesi durumunda, gerekçe göstererek yürütmenin durdurulmasına karar verebilecekleri hükme bağlandığı belirtilmektedir. Dosyanın incelenmesinden, olayda yukarıda anılan kanun hükmünde öngörülen şartların gerçekleşmediği anlaşıldığından, yürütmenin durdurulması isteminin reddine, tebligatın tamamlanmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Adana Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere, 09/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verilmiştir.”

 

 

Haber Merkezi

 

Editör: TE Bilisim