Ramazan ayında iftar menüsü vatandaşların en çok araştırma yaptığı konulardan biri. Ramazan ayının 8. gün iftar menüsünü geleneksel tariflerle dolduruyoruz. Kültür Portalı'ndaki geleneksel tariflerden Pumpum Çorbası, İlibada Dolması, Dik Dik Kebabı ve Zırva bulunuyor.

Pumpum Çorbası

Pumpum Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Pumpum Çorbası Nasıl Yapılır?

Pumpum çorbası için gereken malzemeler şunlardır:

  • 100 gram Mısır Unu
  • 3,5 Su Bardağı Su
  • 2,5 Su Bardağı Süt
  • 1-1,5 Su Bardağı Et Suyu
  • 3-4 Dilim Kıtır Ekmek
  • 50 gram Rendelenmiş Taze Kaşar
  • Yarım Fincan Ayçiçek Yağı
  • 1 Çay Kaşığı Tuz
  • 1 Çay Kaşığı Karabiber

Çorba yapımı için öncelikle et suyu, soğuk su ve mısır unu tencereye alınarak kaynatılır. Kıvamı koyulaştıktan sonra süt eklenir ve karıştırma işlemine devam edilir. Ayrı bir tavada kıtır ekmekler kavrulur. Son olarak çorbanın içine tuz ve karabiber eklenir. Çorba kaynadıktan sonra servis kasesine alınır, üzerine kıtır ekmekler konulur ve rendelenmiş kaşar peyniri ile süslenerek servis edilir.

İlibada Dolması

İlibada Dolması Tarifi ve Malzemeleri

İlibada Dolması Nasıl Yapılır?

İlibada dolması için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1,5 kilogram Labada (Pazı ile de yapılabilir)
  • 1 Su Bardağı Düğü (İnce Bulgur)
  • 1 Su Bardağı Göce (İnce Buğday)
  • 2 Çorba Kaşığı Un
  • 2 Ortalama Boy Soğan
  • 2-3 Diş Sarımsak
  • Yarım Su Bardağı Sıvı Yağ
  • 1 Çorba Kaşığı Salça
  • 2 Yemek Kaşığı Süzme Yoğurt
  • 1 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
  • 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Biber
  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz


Düğü ve çekilmiş göce bir kabın içinde karıştırılır. Bir tencerede sıvı yağ ve ince doğranmış soğan kavrulur. Üzerine un eklenerek kavrulan soğanlara düğü ve göce karışımı ilave edilir ve az miktarda su ile pişirilir. Tuz, kuru nane ve kırmızı biber eklenir. Labada hafifçe haşlanır. Hazırlanan harç, labada ile muska şekli verilerek sarılır, tencereye dizilir ve üzerine su ilave edilerek pişirilir. Tavada kızdırılan yağa salça eklenir ve içine nane ve kırmızı biber katılarak sos hazırlanır. Pişen dolmanın üzerine önce sarımsaklı yoğurt, ardından hazırlanan sos dökülerek servis edilir.

Dik Dik Kebabı

Dik Dik Kebabı Tarifi ve Malzemeleri

Dik Dik Kebabı Nasıl Yapılır?

Dik dik kebabı için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 250 gram Kemiksiz Tavuk Eti
  • 1 Adet Kuru Soğan
  • Domates Salçası
  • Tuz
  • Hamuru İçin (İsteğe Göre Hazır Yufka Da Kullanılabilir):
  • 200 gram Un
  • 4 Adet Yumurta
  • Tuz
  • 2 Bardak Su


Tavuk etleri ve kuru soğan doğranarak bir tencereye konur. Üzerine salça ve tuz eklenerek bir bardak sıcak su ilave edilerek pişirilir. Hamur için un, yumurta, tuz ve su bir kabın içinde yoğrulur. Hamurdan bezeler yapılarak oklava ile börek yufkası kalınlığında açılır (Hazır yufka kullanılacaksa bu adım atlanır). Oklava ile rulo haline getirilen yufka yaklaşık 3 cm kalınlığında kesilerek tepsiye dizilir. Tepsiye dik olarak yerleştirilen yufkalar üzeri pembeleşinceye kadar fırında pişirilir. Fırından alındıktan sonra soğuması beklenir. Soğuyan yufkanın üzerine daha önce hazırlanmış tavuklu harç sıcak olarak dökülür. Tavuk parçaları yufkaların üzerine yerleştirilir. Yufkaların yumuşaması için 5-10 dakika beklenir ve ardından servis yapılır.

Zırva

Zırva Tarifi ve Malzemeleri

Zırva Nasıl Yapılır?

Zırva yapımı için gereken malzemeler şunlardır:

  • 500 gram (Yaklaşık 4 Su Bardağı) Nişasta
  • 400 gram (2 Su Bardağı) Toz Şeker
  • 5 Su Bardağı Su
  • 150 gram Lohusa Şekeri
  • 5 gram Karanfil

Şeker ve su karıştırılarak kaynatılır. İçine nişasta eklenerek çırpılır. Lohusa şekeri 300 gram suda eritilir ve içine karanfiller eklenerek kaynatılmaya devam edilir. Suyunu çektikten sonra diğer malzemeler ilave edilir ve karıştırılmaya devam edilir. Hazırlanan karışım ayrı bir kaba alınarak soğutulur ve dilimler halinde kesilerek servis edilir.

Antalya’da Ramazan Etkinlikleri Coşturdu Antalya’da Ramazan Etkinlikleri Coşturdu

Ramazan İmsakiyesi 2024 belli oldu: Sahur ve iftar saatleri ne zaman? Ramazan İmsakiyesi 2024 belli oldu: Sahur ve iftar saatleri ne zaman?

Kaynak: Haber Merkezi