Anadolu’da kurulan ilk dört Mevlevihane’den biri olan ve 768 yıllık tarihe sahip Antalya Mevlevihanesi’nin bahçesindeki tarihi hamam, restorasyon çalışmaları için hazırlanıyor. Osmanlı ve Selçuklu dönemlerine ait iki kapısı bulunan hamamın, beton kütlelerinden arındırılarak aslına uygun bir şekilde restore edilmesi ve ziyarete açılması planlanıyor.

Mevlevihane ve Hamamın Tarihi

Kaleiçi’nde bulunan Antalya Mevlevihanesi, Selçuklu Devleti sultanlarından Alaaddin Keykubat tarafından 1255 yılında yaptırıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Antalya Valiliği iş birliğiyle 2 yılda restore edilen Mevlevihane, 2018 yılında kapılarını yeniden ziyaretçilere açtı. Mevlevilikle ilgili çeşitli bilgiler ve eşyaların sergilendiği Mevlevihane, kültür ve sanat merkezi olarak kullanılıyor.

Restorasyon Çalışmaları

Mevlevihane’nin bahçesinde yer alan ve iki bölümden oluşan 55 metrekarelik tarihi hamamda ise Antalya Valisi Hulusi Şahin’in talimatıyla restorasyon çalışmaları başladı. 1960 ve 1965 yıllarında dökülen betonların kaldırılması için titiz bir çalışma yürütülüyor. Beton ve mermer bölümleri kaldırma çalışmalarının yüzde 40’ı tamamlanırken, betonla kaplı kubbe için özel bir çalışma planlanıyor.

Mourinho'nun Fenerbahçe'den Alacağı Maaş Dudak Uçuklattı! Yardımcıları Bile Milyon Euro'lar Alacak Mourinho'nun Fenerbahçe'den Alacağı Maaş Dudak Uçuklattı! Yardımcıları Bile Milyon Euro'lar Alacak

Restorasyon Süreci ve Maliyet

Restorasyon çalışmalarının 1 yıl içinde tamamlanması ve yaklaşık 1 milyon 800 bin TL’ye mal olması bekleniyor. Aslına uygun şekilde tedavi edici yöntemlerin uygulanacağı hamam, restorasyon sonrasında Mevlevihane’ye gelen ziyaretçiler tarafından gezilebilecek.

Hamamın Özgün Yapısı ve Koruma Çalışmaları

Hamamın içinde Selçuklu dönemine ait duvarda büyük bir kalp figürü bulunuyor. Bu figür, restorasyonun en önemli ilkelerinden biri olan tedavi edici yöntemle korunarak gelecek nesillere taşınmayı planlanıyor. Ayrıca, hamamın Selçuklu döneminde belirli yerlerini kaybettiği ve eklentiler yapıldığı belirtiliyor. Bu nedenle, kubbe kısmındaki betonun alınması için özel bir çalışma planlanıyor.

Kaynak: Haber Merkezi