Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Mersin | Köpekbalığı Alarmı Verilmişti! Mersin Sahillerindeki Gizem Çözüldü!

Köpekbalığı Alarmı Verilmişti! Mersin Sahillerindeki Gizem Çözüldü!

Mersin'de deniz sezonunun başlamasıyla birlikte yaşanan 'köpekbalığı görüldü' iddiaları, bölge halkı ve tatilciler arasında kısa süreli bir tedirginliğe yol açtı.

Mersin'de deniz sezonunun başlamasıyla birlikte yaşanan 'köpekbalığı görüldü' iddiaları, bölge halkı ve tatilciler arasında kısa süreli bir tedirginliğe yol açtı.

Köpekbalığı Alarmı Verilmişti!  Mersin Sahillerindeki Gizem Çözüldü!

Mersin'de deniz sezonunun başlamasıyla birlikte yaşanan 'köpekbalığı görüldü' iddiaları, bölge halkı ve tatilciler arasında kısa süreli bir tedirginliğe yol açtı. Ancak son olayda, Erdemli ilçesi Kocahasanlı sahilinde fark edilen karartının köpekbalığı değil, "İribaş Deniz Kaplumbağası" olarak bilinen Caretta caretta olduğu tespit edildi.

Paniğe Gerek Yok: Görüntüler Başka Yere Ait, Canlılar Caretta Caretta

Önceki gün Kocahasanlı sahilinde görülen karartı üzerine denizin boşaltıldığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin de bölgede keşif yaptığı ancak köpekbalığına rastlanmadığı belirtildi. Uzmanlar, son günlerde üreme amacıyla Akdeniz kıyılarına yoğun olarak gelen ve 50 yaşlarında olan iri yapılı Caretta carettaların bu tür yanlış anlaşılmalara neden olabileceğini bildirdi. Ayrıca, sosyal medyada "Mersin'de köpekbalığı görüldü" iddiasıyla paylaşılan görüntülerin aslında Kıbrıs'ın Girne Alsancak Bölgesi'nde çekildiği ortaya çıktı.

Profesör Ayas: "Türkiye Sahilleri Dünyanın En Güvenilir Deniz Alanlarına Sahip"

Mersin Üniversitesi (MEÜ) Su Ürünleri Fakültesi'nden Prof. Dr. Deniz Ayas, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Türkiye sahillerinin dünyanın en güvenilir deniz alanlarına sahip olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Ayas, Akdeniz'de kısa yüzgeçli mako, esmer köpekbalığı, camgöz ve mavi köpekbalığı gibi türlerin bulunduğunu, ancak bu türlerin kıyılara yakın noktalarda görülmesindeki artışın global bir durum olduğunu belirtti. Ayas'a göre, bunun temel sebeplerinden biri, günümüzde yüksek çözünürlüklü kameraların yaygınlaşması ve sosyal medyanın denizdeki canlıların anında dünya geneline yansımasını sağlamasıdır.

"Kıyıdaki İnsanlar İçin Tehdit Oluşturmuyorlar"

Prof. Dr. Ayas, köpekbalıklarının kıyıdaki insanlar için bir tehdit oluşturmadığına dair güven veren bilgiler paylaştı. "Ülkemizin sahilleri, turizm açısından ve köpekbalıkları açısından dünyanın en güvenilir deniz alanlarına sahip" diyen Ayas, köpekbalıklarının üreme ve yavru bakımı için belli dönemlerde belirli noktalara gelebildiğini, ancak bu alanların genellikle turizm bölgelerinin dışında olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ayas, köpekbalıklarının çoğunlukla Akdeniz'in orta kısımlarını kullandığını ve turizm sezonunda insanlarla karşılaşma olasılıklarının çok nadir olduğunu ekledi. Kıyıya yakın görülen köpekbalıklarının ise genellikle balıkçıların oltayla yakaladığı küçük boydaki "Juvenil" bireyler olduğunu belirterek, bunların kıyıdaki insanlar için tehdit oluşturmadığını ve turizm faaliyetlerinin yapıldığı kumul alanlara gelmelerinin neredeyse imkansız olduğunu dile getirdi. Bu bilgilerle Prof. Dr. Ayas, Türkiye denizlerinin köpekbalığı riski açısından oldukça güvenli olduğu mesajını verdi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız