Yurttaşlar, pazar tezgahlarındaki ateş pahası etiketler yüzünden temel gıda maddelerine dahi ulaşmakta zorlanırken, piyasadaki hakimiyetlerini kullanarak fiyatları suni olarak şişirdiği iddiasıyla firmalara yönelik dev bir operasyon gerçekleştirildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaş sebze ve meyve piyasasında fiyat manipülasyonu yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınan dev tedarikçi firmaların yöneticilerinden 40'ı tutuklanarak cezaevine gönderildi.
PİYASAYI MANİPÜLE Mİ ETTİLER?
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından yürütülen geniş çaplı soruşturma, mutfaklardaki fahiş fiyat krizinin nasıl organize edildiğini gözler önüne serdi. Soruşturma dosyasında yer alan tespitlere göre; piyasadaki tekelleşme gücünü ve hakimiyetini kullanan büyük tedarikçi firmalar, ürün arzını kasıtlı olarak düşük göstererek suni bir kıtlık yarattı. İddiaya göre bununla da yetinmeyen şüpheliler, maliyetleri yüksek göstererek yaş sebze ve meyve fiyatlarını yukarı yönlü manipüle etti ve haksız bir rant düzeni kurdu.
RANT DÜZENİ İÇİN 1029 ÇİFTÇİ DİNLENDİ
Vatandaşın cebini doğrudan hedef alan bu vurgunun boyutlarını ortaya çıkarmak için çok sayıda kurum seferber edildi. Soruşturma sürecinde Rekabet Kurulu, Ticaret Bakanlığı ve tarımın can damarı olan büyükşehirlerin (İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya) belediye hal müdürlükleriyle resmi yazışmalar yapıldı. Bu kurumların hazırladığı, şüphelilerin işlem hacimlerini ve piyasa hareketlerini içeren raporlar dosyaya delil olarak girdi. Vergi Denetim Kurulu tarafından yürütülen titiz çalışmalar kapsamında ise sahaya inilerek tam 1029 çiftçinin beyanına başvuruldu. Üreticinin emeğini sömüren sistemin çarkları, bu ifadelerle deşifre edildi.
41 TEDARİKÇİNİN 40'I CEZAEVİNDE
Toplanan deliller ve alınan ifadelerin ardından, yaş sebze ve meyve sektöründe fahiş fiyat uygulamasına neden olduğu iddia edilen büyük tedarikçi konumundaki 41 şüpheli hakkında yakalama kararı çıkarıldı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 22 ayrı ilde, şüphelilerin iş yeri ve evlerinden oluşan toplam 109 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonun ilk dalgasında 33 şirket yöneticisi yakalanırken, devam eden takip ve baskınlar sonucunda 7 şüpheli daha gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen toplam 40 şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Soruşturma kapsamında firari olan 1 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.
