Toplantıya dünyanın en büyük yatırım fonlarından 200'ün üzerinde üst düzey temsilci katıldı, toplam büyüklüğü 50 trilyon doları aştı.

JPMorgan Chase genel merkezinde düzenlenen toplantıda, TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, Türkiye'deki para politikası ve enflasyon görünümü hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, video konferans yöntemiyle katıldı ve yatırımcıların sorularını yanıtladı. Toplantıda, makroekonomi, finansal piyasalar ve bankacılık gibi konularda da sunumlar yapıldı.

Toplantıya katılanlara göre, TCMB Başkanı Erkan, dezenflasyona ulaşma konusundaki kararlılıklarını vurgulayarak, "Dezenflasyon patikası sadece bir projeksiyon değil, aynı zamanda başarı ölçümüdür. Bunu başarmaya kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Erkan, dezenflasyon için gereken parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını belirtti. Aralık ayında parasal sıkılaştırma hızını azalttıklarını ve parasal sıkılaştırma adımlarını en kısa zamanda tamamlamayı öngördüklerini vurguladı. TL mevduata güçlü bir geçişle birlikte tüketim ve ithalat talebinde azalma yaşandığını, bu durumun cari açık ve rezerv artışında iyileşmeye, enflasyon beklentilerinde düşüşe yol açtığını belirtti.

Erkan, para politikası stratejilerinin piyasalarca olumlu karşılandığını ve Türkiye'nin CDS'inin mayıs ayından bu yana yarıdan fazla gerileyerek önemli bir düşüş gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, rezervlerin hızla arttığını ve sermaye girişlerinin desteğiyle bu artışın devam edeceğini belirtti.

Sermaye girişlerinin son dönemde hızlandığını vurgulayan Erkan, kasım-aralık döneminde 9 milyar doların üzerinde sermaye girişi olduğunu bildirdi. Ancak, Erkan, "Programımız etkili bir şekilde çalışıyor ancak sürdürülebilir fiyat istikrarı sağlanana kadar işimiz bitmiş sayılmayacak" ifadesiyle tedbirlerin devam edeceğini belirtti.

Erkan ayrıca, bankacılık sektörünün parasal sıkılaştırma sürecinde sağlam ve dayanıklı olduğunu, sermaye tamponlarının yeterli seviyelerde olduğunu kaydederek, TL mevduatın arttığını ve döviz rezervlerinin güçlendirilmeye devam edileceğini söyledi. 2024'ü "dezenflasyon yılı" olarak nitelendiren Erkan, bu hedefe ulaşmak için ellerinden geleni yapacaklarını ifade etti.

Hafize Gaye Erkan

DEZENFLASYON NEDİR?

Dezenflasyon, fiyat artış hızının, yani enflasyon oranının zaman içinde azalması anlamına gelir. Yüksek enflasyondan düşük enflasyona geçiş sürecini ifade eder ve ülkemizde sıkça kullanılan bir ekonomik terimdir.

Dezenflasyon, fiyat artış hızının belirli nedenlerden dolayı azalması durumunu tanımlar. Bu ekonomik program, enflasyonun negatif etkilerini azaltarak vatandaşların alım gücünü olumlu yönde etkilemeyi amaçlar.

DEZENFLASYON NASIL OLUR?

Dezenflasyonun nihai hedefi, enflasyon oranını belirli bir seviyenin altına düşürmektir. Bir ekonomide yüksek enflasyonun yıllar içinde azalma eğiliminde olması durumunda, dezenflasyondan söz edilebilir.

Örneğin, 2015 yılında enflasyon oranı yüzde 20 olan bir ekonomi, 2016 ve 2017 yıllarında enflasyon oranını sırasıyla yüzde 18 ve yüzde 17 gibi rakamlara çekmişse, bu durum dezenflasyon olarak adlandırılabilir.

Kaynak: Haber Merkezi