Antalya, Kumluca’da bu yıl 27’ncisi düzenlenen Geleneksel Tarım ve Seracılık Festivali, ilçeyi adeta bir açık hava müzesine çevirdi. Belediye Hizmet Binası önünden başlayan ve Orhan Okulu Caddesi’nde tamamlanan "Geleneksel Yörük Göçü", yerli ve yabancı binlerce misafirin katılımıyla gerçekleşti.

Heybelerden Kültür Saçıldı
Süslenmiş atlar, develer, oğlaklar ve at yavrularının yer aldığı kortej, özellikle çocuklardan büyük ilgi gördü. Geleneksel kıyafetleri ve yöresel müzikleriyle yürüyen Yörük obaları, mahalle mahalle kura ile belirlenen sıralamada geçiş yaparak protokolü selamladı. Kortejin ardından katılımcılar, festival süresince misafirlerini ağırlayacakları obalarına (kıl çadırlarına) yerleşerek Yörük ateşini yaktı.

Vali Şahin: "Yeni Göçümüz Nesillerin Kalbine Olmalı"
Festivalin açılış töreninde konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, Yörük kültürünün Türk milletinin özü olduğunu vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:
"Yörükler bin yılları aşan bu göçte sadece kendilerini ve sürülerini getirmediler; heybelerinde milli kültürümüzün bütün unsurlarını getirdiler. Eğer bugün Anadolu bir Türk yurduysa bunu Yörük göçüne borçluyuz. Artık yeni göçümüzün buradan yaylalara değil, yeni nesillerin kalplerine olması gerekiyor."

Yıldızlar Geçidi ve Yağlı Güreşler Yolda
28 Nisan Salı günü sona erecek olan festival programı oldukça yoğun. Festival kapsamında; Halk Oyunları Şenliği ve Yörük Obaları Etkinlikleri, Acı Biber Yeme Yarışması İrem Derici, Özlem Şahin ve Poizi Konserleri, Kadınlar Matinesi ve Kur’an Ziyafeti, Geleneksel Kumluca Yağlı Pehlivan Güreşleri gibi birbirinden önemli etkinlikler gerçekleştirilecek.
Açılış törenine Antalya Valisi Hulusi Şahin’in yanı sıra Antalya Milletvekili Atay Uslu, Kumluca Kaymakamı Bahadır Güneş, Kumluca Belediye Başkanı Uzm. Dr. Mesut Avcıoğlu ve çok sayıda protokol üyesi katılarak Yörüklerin coşkusuna ortak oldu.