Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Yunus Öztürk, '1-7 Nisan Kanser Haftası' dolayısıyla toplumu bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma amacıyla önemli uyarılarda bulundu. Kanser türleri arasında sıkça rastlanan kalın bağırsak kanseri hakkında bilgi veren Dr. Yunus Öztürk, yapılan muayenelerde tespit edilen poliplerin temizlenmesinin, ileride kanser vakalarının önlenmesine yardımcı olabileceğini vurguladı.

Kanser, Dünya Genelinde Hala Ölümlerin Başlıca Nedeni

Medicana International Samsun Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Yunus Öztürk, hastalıklara bağlı ölümlerin büyük bir kısmının hala kanserden kaynaklandığına dikkat çekti. Dr. Yunus Öztürk, dünya genelinde her altı ölümden birinin hala kanser nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Kanserin, bir organın normal işlevini yerine getirmesini engelleyen patolojik hücrelerin aşırı çoğalması sonucunda ortaya çıkan ve zamanla diğer organlara yayılabilen bir hastalık olduğunu ifade etti. Özellikle erkeklerde akciğer ve prostat, kadınlarda ise meme kanseri, ayrıca her iki cinsiyette de sıkça görülen kolon ve rektum kanserinin günümüzde en sık karşılaşılan kanser türleri olduğunu belirtti. Erken teşhisin önemine vurgu yaparak, tüm kanser türlerinde erken teşhisin tedavi şansını önemli ölçüde artırdığını dile getirdi.

Kalın Bağırsak Kanseri Erken Teşhis Edilip Önlenebilir Mi?'

Kalın bağırsak kanserlerinin erken teşhis edilip önlenebileceğini vurgulayan Dr. Yunus Öztürk, bu kanser türlerinin önlenebilir olduğunu belirtti. Normalde kanserin gelişmesini tamamen engellemenin mümkün olmadığını ancak kalın bağırsak kanserinde önleyici bir yaklaşımın mümkün olduğunu açıkladı. Dr. Yunus Öztürk'e göre, bu kanser türlerinin yüzde doksanı, kalın bağırsakta daha önceden gelişen poliplerden kaynaklanmaktadır. Poliplerin kolonoskopi ile tespit edilmesi durumunda, ileride kalın bağırsak kanseri vakalarının önüne geçilebileceğini belirtti. Özellikle 40 yaşından sonra ve ailede kalın bağırsak kanseri öyküsü bulunan kişilere kolonoskopi yapılmasını tavsiye etti.

Kalın Bağırsak Kanseri Tedavisi

Hastalığın tedavi süreci hakkında bilgi veren Dr. Öztürk, kalın bağırsak kanseri tanısının kolonoskopi sırasında alınan örneklerin patolojiye gönderilmesiyle başladığını açıkladı. Patoloji sonuçlarına göre hastalığın evresine uygun tedavi planlarının yapıldığını ifade etti. Eğer kanser, sadece kalın bağırsakta ve diğer organlara yayılmamışsa, öncelikle cerrahi müdahalenin ardından kemoterapi veya radyoterapi gibi tedavilere başvurulduğunu belirtti. Evre 3 veya 4 ise ve kanser karaciğere yayılmışsa, tedavi sürecinde kemoterapi uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

Konyaaltı’nda “Halk Sağlığı Buluşmaları”  İle Hipertansiyon Farkındalığı Konyaaltı’nda “Halk Sağlığı Buluşmaları” İle Hipertansiyon Farkındalığı

Yüksek lifli besinler kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor Yüksek lifli besinler kalın bağırsak kanseri riskini azaltıyor

Kaynak: İHA