Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11°
Akdeniz Gerçek | Isparta | Isparta’da 112’ye Rekor İhbar: Her 10 Çağrının 6’sı Asılsız!

Isparta’da 112’ye Rekor İhbar: Her 10 Çağrının 6’sı Asılsız!

Isparta’da 8 ayda 260 bin çağrı alan 112 Acil Merkezi, asılsız aramalarla boğuşuyor. Yetkililer, vatandaşları bilinçli davranmaya çağırdı.

Isparta’da 8 ayda 260 bin çağrı alan 112 Acil Merkezi, asılsız aramalarla boğuşuyor. Yetkililer, vatandaşları bilinçli davranmaya çağırdı.

KAYNAK: DHA
Isparta’da 112’ye Rekor İhbar: Her 10 Çağrının 6’sı Asılsız!

Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi verileri paylaşıldı. 1 Ocak- 31 Ağustos döneminde merkeze gelen binlerce çağrıdan yüzde 61,3'ünün asılsız olduğu ortaya çıktı.

ispartada-112ye-rekor-ihbar-her-10-cagrinin-6si-asilsiz-5.webp

260 Bin Çağrının 160 Bini Asılsız

Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İsmail Ünal, 1 Ocak- 31 Ağustos döneminde merkeze 260 bin çağrı geldiğini belirtti. Açıklamaya göre; çağrılardan 100 bini vakaya dönüştü, yüzde 61,3'üne denk gelen 160 bini ise gereksiz/asılsız olarak kayda geçti. Çağrılarda en yüksek oran 61 bin ile sağlık alanı olurken 2024 yılına göre sağlık biriminde artış, emniyet ve diğer birimlerde ise düşüş gözlendi.

ispartada-112ye-rekor-ihbar-her-10-cagrinin-6si-asilsiz-2.webp

Çağrı Karşılama 45 Saniye, Ambulans Çıkışı 90 Saniye

Vakaya yanıt verme hedeflerinin çağrı karşılama için 45 saniye, ambulans çıkışlarında ise 1 dakika 30 saniye olduğunu ifade eden Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü İsmail Ünal, çağrı merkezine ulaşan vatandaşlardan öncelikli olarak sakin olmalarını istedi.

ispartada-112ye-rekor-ihbar-her-10-cagrinin-6si-asilsiz-3.webp

Vakaya Dönüşmeyen Çağrı Yüzde 61,3

Müdür İsmail Ünal şu bilgilendirmeyi yaptı:

"1 Eylül itibarıyla 260 bin çağrı aldık. Vatandaşlarımızın çağrılarda merkezimizi aradıklarında öncelikle sakin olmalarını ve personelimizin istediği bilgileri kısa sürede vermeleri öncelikli isteğimizdir. İstatistiklere baktığımız zaman ambulans çıkış ortalama dakikamız görüşme dahil 1 dakika 35 saniye olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi de 3-4 kurumu ilgilendiren vakalarda anında yönlendirilmesidir. Bizim ortalama hedefimiz, ilk çağrı karşılamada 45 saniyedir. İkinci yönlendirmede yani araç çıkışlarında 1 dakika 30 saniye olarak görülüyor. Yani toplamda ortalama 2 dakika 45 saniyelik bir süreç hedefimizdir. Sağlıkta ve emniyet alanında ortalamaların altındayız. Örnek bir kalp krizi vakasında ilk görüşmeye başlandıktan 46 saniyede ambulans yola çıktı. 3 dakika 30 saniyede de olay yerine ulaştı. Geçen yıl vakaya dönüşmeyen çağrı yüzde 65,3'tü. 1 Eylül itibarıyla da yüzde 4'lük bir azalma oldu ve yüzde 61,3'e düştü. Bu yıl biraz daha düşüşteyiz. Yıl sonuna kadar ne olur bilemeyiz ama şu anda belirgin bir düşüş var. 260 bin çağrının 160 bini vakaya dönüşmedi. 100 bini de vakaya dönüşen çağrı olarak kayda geçti. Biz bu yıl yoğun bir bilgilendirme süreci yaşadık. İlk olarak 24 okula gittik 4 bin 50 öğrenci ve belirli etkinliklerle vatandaşımıza bilinçlendirme yaptık. Bu vakaya dönüşmeyen çağrı oranımızı daha da düşürmeyi hedefliyoruz."

ispartada-112ye-rekor-ihbar-her-10-cagrinin-6si-asilsiz-7.webp

Isparta'da 119 Personel Hizmet Veriyor

Isparta'da 119 personelle hizmet verdiklerini ifade ederek İsmail Ünal, "Kurumlarımızın çağrı dağılımlarında 61 bin çağrı sağlığa, 59 bin çağrı emniyet alanına, 9 bin çağrı jandarma bölümüne, 5 bin 500 çağrı da itfaiye bölümüne geldi. Geçen yıla göre sağlıkta hafif bir artış, emniyet ve diğer birimlerde de azalma olduğu görülüyor. Isparta 112 Acil Çağrı Merkezi olarak 119 personelle hizmet vermekteyiz. 35 kişi ilk çağrı bölümünde görev yapıyor. Sağlık bölümünde 30 personelimiz var. 10'u doktor 20'si çağrı yönlendirme şeklindedir. Emniyette 9 personel görev yapmaktadır. Jandarmada 6 personel, itfaiyede de 9 personel dağılım var. Diğer teknik personellerimizle beraber toplam 119 kişiyiz" dedi.

ispartada-112ye-rekor-ihbar-her-10-cagrinin-6si-asilsiz-4.webp

"Acil Durum Gördüğünüzde Aramamazlık Yapmayın"

Isparta'da 112 çağrı karşılama personeli olarak görev yapan Ekin Sapmaz ise "Öncelikle bize çağrı geldiği zaman vatandaşlardan istediğimiz şey çok basit; adresi ve olayın ne olduğunu öğrenmek istiyoruz. Bu ne kadar çabuk sağlanırsa ekiplerimiz çok daha hızlı ulaşıyor. Vatandaşlar gerçekten bir acil durum gördüklerinde 'Ne de olsa aramışlardır' deyip aramamazlık yapmasın. Çünkü herkes böyle düşünüp aramayabilir. Dolayısıyla biz de bu vakaları bilemeyebiliriz. Herkesten farklı detay öğrenebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız