Topraklarının önemli bir kısmı deniz seviyesinin altında olan ve tarım arazisi sıkıntısı yaşanan Hollanda'da, 900 bin hektar tarım arazisine sahip durumdadır. (Türkiye’de tarım arazisi 23 milyon hektardır.) Türkiye, Hollanda’nın 25 katı büyüklüğünde araziye sahip olmasına rağmen tarım ve hayvancılık ihracatı Hollanda, bizim 6 katımızdır. 

Bu rakamlar onları tatmin etmiyor olacak ki nehir ve göller üzerine yüzen süt çiftlikleri, dikey tarım alanları oluşturuyorlar…

Rotterdam şehrinde faaliyet gösteren 1200 metrekarelik yüzen çiftlik, arazi sıkıntısı çeken Hollandalılar için önemli bir çözüm olarak öne çıkıyor. Tesis yaklaşık 40 inekle tam kapasite çalışmakta ve her bir inekten günlük 20 ila 25 litre süt alınmaktadır. Üç katlı tesisin orta katında süt, yoğurt, tereyağı, kaşar, gübre üretimi ve satışı da yapılmaktadır. Çiftliğin şehir merkezine yakın bir bölgede ve suyun üzerinde olmanın avantajları kullanılmaktadır.

Hollanda’yı Gezerken(2)

Geri dönüşüm sistemi maliyetleri düşürüyor. Çevredeki restoran ve fırınlardan toplanan atık yiyecekler inekler için kullanılarak, ineklerin yemlerinin yüzde 60'nın bu yolla sağlanmaktadır.  Çiftlik kendi temiz suyunu da üretmektedir. "Çiftliğin çatısında toplanan yağmur suları, alt katta damıtılarak ineklere temiz içme suyu olarak veriliyor.". Yüzen çiftliğin hemen yanında yüzen bir güneş paneli bulunuyor. Bu panelden elde edilen enerji, çiftliğin ihtiyacını önemli ölçüde karşılıyor.

Hollanda’yı Gezerken(2)

Yüzen çiftlikteki işlerin çoğunlukla otomatik yürütülmekte, inekler otomatik temizlik fırçasıyla kendi kendilerini temizlemekte, İnekler kendiliğinden sütün sağıldığı bölmeye geçmekte ve burada sütün tamamı robotlarla sağılmaktadır. Çiftlikte yer alan gübre temizleme motoruyla inek gübresi üreden ayrıştırarak tarım amaçlı kuru gübre elde edilmektedir.

Hollanda’yı Gezerken(2)

Yüzen çiftliğin yanında dikey tarım sisteminin uygulanacağı yeni bir tesis inşa edilmektedir. Bu tesiste çok katlı, topraksız yapılacak dikey tarım yöntemiyle birçok sebze ve bitki yetiştirilecektir.

Üretici birlikleri (kooperatifler), üniversiteler, araştırma enstitüleri hep birlik olup müthiş bir sinerji yaratmışlar,

Üretici birlikleri, üretici ve tüketicilerin talepleri ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda iki yılda bir yapılanmaya gitmektedir.

Hollanda’da, yalnızca tarım ve hayvancılıkta değil, tüm sektörlerde araştırma yapan kurumlar mevcut. 

Oğlumuzun çalıştığı Ar-Ge şirketinde bin üç yüz mühendis Türkiye’den olmak üzere 143 ülkeden 42 bin uzman çalışıyor, araştırıyor ve buluyorlar. Böylece tüm dünyaya teknoloji pazarlayan bu şirketin 2023 yılı geliri 30 milyar dolar…

Bu günlük bu kadar şok yeter sanırım. Sevgiler sunuyorum.