31 Mart yerel seçimlerinin ardından vatandaş gibi meslek odaları, sivil toplum kuruluşları ekonomiye dikkat çekti..

Seçim atmosferinin, seçimi kazanma rehavetinin bir kenara bırakılarak, çalışmaların ağırlığının ekonomiye  yönlendirilmesi gerektiğini söylediler..

‘Seçim bitti, şimdi ekonomiyi konuşma zamanı’ diyenlerden olan Antalya Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO)Başkanı Davut Çetin, Antalya’nın dinamiklerine çarpıcı şu eleştiriyi getirdi:

“Ekonomi konusunda herkes konuşuyor, herkes atıp tutuyor, ama şehir tek ses üretemiyor. O nedenle  bir araya gelip ortak akıl üretmeliyiz”

ATSO Başkanı Konyaaltı Sanayici ve İşinanları(KONYSİAD)toplantısındaki konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 4,5 yıl seçim yapılmayacağını söylediğini hatırlatarak,

“Ben inanmıyorum, keşke olmasa. Ekonomiye bir bakın.  Hepimizi acı bir reçete bekliyor. Canımız yanacak” şeklinde konuştu.

Şurası yadsınamaz bir gerçek ki ekonomik sıkıntı, işsizlik ve pahalılık 31 Mart seçimlerinin sonuçlarını önemli ölçüde etkiledi.

Ekonomik sıkıntıdan doğal olarak iş dünyası da olumsuz etkilendi..

O nedenle de iş alemi gözünü Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün açıklayacağı ekonomik tedbirler paketine çevirdi..

Çetin, çok da umutlu olmadığını ima ettiği paketle ilgili olarak şunları söyledi :

 “Pakette her sektörü, her kesimi, her kenti yakından ilgilendiren maddeler var şüphesiz. Ama biz bütün bunları uzlaşarak hayata geçirmeliyiz. Uzlaşma kültürümüzü yitirdik. Bakın uzlaşamadığımız için tarım ürünlerindeki fiyat artışlarının faturasını üretici toptancı hallerine atınca, nerede bu haller Muğla, Antalya, Mersin, Adana ve Hatay. Bu illerde seçim sonuçlarına bakın. Üretici hallerin bulunduğu bu illerde uzlaşma sağlanamadığı için halk tercihini iktidardan yana yapmadı”

Elbette tedbirler paketinden beklentiler büyük.

Tedbirler paketinde öncelikle hukuk ve eğitimdeki eksikliklerin giderilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirten Çetin, ‘dijital dönüşüm’ ve ‘Yapısal reformları’ merakla beklediklerini ifade etti..

ATSO’nun Başkanı ekonomi konusundaki tartışmalara farklı bir bakış açısı getirerek, herkesin konuştuğunu, böylece doğru ve yanlış fikirlerin algı yarattığını vurgulayarak, “ Herkes atıp tutuyor. Akademisyenler bizim söylediklerimizi beğenmiyorlar ama kendileri de atıp tutuyor. Bizim söylediklerimiz daha doğru çıkıyor” diye konuştu.

RÖNESANSI SİZ YAPACAKSINIZ !

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şükrü Erdem ise iş dünyasının en büyük sorun olarak ekonomiyi gösterdiğini söyledi. “Bana göre gündemin ilk maddesi ekonomi değil” diyen Erdem,  konuşmasına şu çarpıcı ifadelere yer verdi :

 “Türkiye’de Rönesans olacak mı, olmayacak mı?’ sorusuna verilecek cevap olmalı. Bu sizlerin meselesi. Rönesansı siz yapacaksınız. Avrupa’da önce kentler kuruldu, sonra sanayileşti. Kim yaptı? Tüccarlar yaptı. O yüzden siz önce kente sahip çıkacaksınız, ama maalesef kentlerin sahibi yok”

Pek çok konuda diğer ülkelerle rekabet edemeyecek kadar kötü durumda olduğumuzu belirten Erdem,“Kentin sahibi yok. Kentin sahibi bildiğimiz Belediye Başkanı şehir dışına çıkarken Vali’den izin alıyor” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Şükrü Erdem, daha sonra şunları söyledi :

“Türk Milletinin felsefe sorunu var. Ahlaklı ve ilkeli olmalıyız. Biz öğrencilerimize saatlerce ders anlatıyoruz, sınavlar yapıyoruz, ama hiç bir şey öğrenmiyorlar. Çünkü bilginin yerini algı aldı. Öğrenme isteği yok. Bilgi sevgisi gerekir önce, felsefe gerekir Sokaklarda dolaşan insanların gülmesini sağlamalıyız. Ekonomi okuryazarlığını hepimiz öğrenmeliyiz. Anayasamızı bilmeliyiz”