Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından polisleri görev yaparken kaydeden kişilerin engellenmesinin ve adli işlem yapılmasına yönelik yayınladığı genelge tartışma yaratmaya devam ediyor. Söz konusu genelge yargıya taşındı ve Antalya Barosu, genelgenin iptali için bugün Danıştay’a başvurdu.

 

“HİÇBİR ANAYASAL VE YASAL DAYANAĞI YOKTUR”


    Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan Emniyet Genel Müdürlüğü’nün Genelgesiyle ilgili yaptığı açıklamada şunlara değindi: “Bu düzenlemenin hiçbir anayasal ve yasal dayanağı yoktur. Temel hak ve özgürlüklere saldırı niteliğindedir. Hem basın özgürlüğüne hem yurttaşların bilgi alma ve gerçekleri öğrenme hak ve özgürlüğüne, hem de temelde insanların hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına yönelik ağır bir müdahale niteliğindedir.”

 

“İPTAL DAVASI AÇIYORUZ”

    “Biz de Antalya Barosu olarak bugün, bu genelgenin yetki, şekil, sebep, konu ve amaç unsurlarına aykırı olduğu iddiasıyla yürütmenin durdurulması için iptal davası açıyoruz. Hem İç İşleri Bakanlığı aleyhine hem de Emniyet Genel müdürlüğü aleyhine.”

 

“YÜRÜTMENİN DURDURULMASI GEREKİR”


    Polat Balkan, açılan dava sonucunda bu genelgeden dönülebilir mi sorusuna ise şu şekilde cevap verdi: “Dava sonucunda bence yürütmenin durdurulması kararının verilmesi gerekir. Ardından yapılacak olan yargılama sonucunda da genelgenin iptal edilmesi gerekir. Bizim hukuk örgütü olarak başvuracağımız yol dava yoludur. Bizde iptal davasına başvuruyoruz. Şimdi Danıştay’ın kararını bekleyeceğiz.”

 


“TAM KANUNSUZ BİR EMİR NİTELİĞİNDEDİR”

    Dava sonuçlanana kadar emniyetin genelgeyle görüntü ve ses kaydı alan vatandaşlara adli işlem başlatmasının tam kanunsuz olacağını söyleyen Balkan “Bu tam kanunsuz bir emir niteliğindedir. Bu talimatı alan kolluk görevlilerinin de bu kanunsuz emri dinlememesi gerekir. Ama Türkiye’deki pratikte bu pek mümkün müdür bilemiyoruz. İlerleyen zamanlarda, bu kanunsuz emri dinleyen ve emrin gereğini yerine getiren kolluk görevlileri hakkında elbette hukuki yaptırımları olacaktır diye düşünüyorum.”

 Fadime Yiğit

Editör: TE Bilisim