Koronavirüs pandemisi tedbirleri doğrultusunda çalıştıkları iş yerleri 170 gündür kapalı olan ve 2020’nin yarısını işsiz ve gelirsiz geçiren, barlarda çalışan arkadaşları ise 345 gündür işsizlikle savaşan Antalyalı turizm ve hizmet emekçileri “Pandemi, kriz, yoksulluk; Hesabı biz ödemeyeceğiz!” diyerek AKP iktidarına seslendi

 

Antalya’da korona virüs pandemisi sırasında işsizlik ve yoksullukla baş başa bırakılan yüzbinlerce emekçiyi temsilen bir araya gelen Kent Emekçileri Dayanışması, Kafe-Bar Çalışanları Dayanışması, Turizm İşçileri Dayanışması ve Tüm Otel ve Turizm İşçileri Sendikası üyesi yurttaşlar, yaşadıkları zorlukları anlatmak ve seslerini duyurabilmek adına basın açıklaması düzenlediler.

 

Antalyalı turizm ve hizmet emekçileri kısa bir süre önce gerçekleştirdikleri basın açıklaması sonrasında yineledikleri etkinlik ile seslerinin hükümet tarafından duyulmadığını ifade ettiler.

 

‘DAHA FAZLA İŞ YERİ KAPANMADAN AÇIN’

 Basın açıklamasını okuyan turizm emekçisi Enes Keskin şu ifadeleri kullandı: 

 “Şimdi mekanların ne zaman açılacağı belli olmamasına rağmen hükümet kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart’ta, ücretsiz izin nakdi yardımının ise 17 Mart’ta kesileceğini belirtti. 

 İnsanların aylarca net asgari ücretin bile yarısından az olan bir rakamla geçinmesi beklendi. Şimdi o da kesiliyor. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 180 bin iş yeri kapalı. Bu işletmelerin her birinde 10 kişi çalışsa 2 milyon insan ediyor, aileleriyle birlikte 10 milyon insan açlığa, yoksulluğa mahkûm edilmiş durumda.  

 Cumhurbaşkanı, ‘Kapanan dükkan yok’ dedi. Ama Ticaret Bakanlığı 2020 yılında 99 bin 588 esnafın iş yerini kapattığını açıkladı. Esnaf da çalışan da oldukça zorda! Daha fazla iş yeri kapanmadan dükkanları açın!”

 

İŞSİZLİKTEN İNTİHARLAR BAŞLADI!

 “HES KODU ile toplu taşıma araçlarına biniliyor, kapalı yerlere giriliyorsa, siyasi partiler kongre yapabiliyorsa kafeye, bara, lokantaya da gidilebilir. İşletmelerin bir an önce açılmasını istiyoruz, bir an önce işimize dönmek istiyoruz. 

 Çalıştığımız iş yerlerinde alınması gereken tüm tedbirleri alalım, işyerleri açılsın, yasaklar kalksın. Konser salonları ve tiyatrolar da sektörümüzün bir parçası, onlar da açılmalı. 

 Son 2 ayda Duran Ay, Erdem Topuz ve Mert El adlı müzisyen arkadaşlarımız işsizlik sebebiyle intihar etti. Hepimizin alacağı var hükümetten!”

 

Ziya Nur SEZEN

Editör: TE Bilisim