Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Ünal, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede, iyileşmiş hastalardan alınan kan plazmasıyla (immün plazma) kritik durumdaki hastaların tedavisine katkıda bulunacaklarını açıkladı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu’nun açıklamasına göre ilimizde bu durumda 38 kişi olduğunu kaydeden Rektör Ünal, “Üniversitemizde  Covid-19 hastaları tedavisi için bu hastalığı geçiren ve iyileşen hastalardan alınan immün plazma (antikor) tedavisine başlanacak. İnşallah hastalarımıza şifa olur. Bu iş için kurduğumuz altyapı yok. Sağlık Bakanlığı altyapımız hazır. Yıllardır hazırız. Ama Covid-19 için yeni çalışacağız” dedi.

ANTALYA’DA 38 İYİLEŞEN HASTA VAR

Antalya’da sayılarının 38 olduğu bildirilen iyileşen vatandaşları, iyileştikten 14 gün sonra kan verme şartlarına sahiplerse Akdeniz Üniversitesi’ne davet edeceklerini belirten Rektör Ünal, böylelikle kendileri hastalığı atlatan ve sağlığına kavuşan hastaların, başka insanların tedavisine katkıda bulunup hayat kurtarabileceklerini belirtti. Ünal, “Hastalığı yenmiş, Covid-19’a karşı bağışıklık kazanmış kişilerden alınan antikorlar, hastaya damar yolu ile veriliyor. Böylece iyileşme sağlanabiliyor” şeklinde konuştu. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Sağlık İl Müdürü ile bağlantılı çalışmalara başlanacağını kaydeden Ünal, Covid-19’u yenen hastanın taburcu edilmesinin ardından 14 gün geçtikten sonra kan ve boğaz sürüntü testi yapılarak vücutta virüs kalmadığından emin olunduktan sonra yaklaşık 45 dakika süren bir yöntemle plazmaları toplayacaklarını bildirdi. Rektör Ünal, istenmesi halinde ilin diğer sağlık kuruluşlarına da plazma temin edeceklerini söyledi.

Ünal, “Öte yandan Sağlık Bakanlığı Aşı Bilim Kurulu Üyesi, aşı konusunda önemli bir tecrübeye sahip, sıtma ve şarbon aşıları patent sahibi öğretim üyemiz Prof. Tarlan Mammedov hocamız korona aşısı konusunda da laboratuvarında çalışmalarına devam ediyor” dedi.

Songül BAŞKAYA

 

Editör: TE Bilisim