ATATÜRK ANITI’NA ÇELENK SUNUMU

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 99’ncu yıldönümü ilk günkü gibi, gururla, onurla, coşkuyla kutluyoruz. Antalya’daki kutlamalar saat 09.30’da Cumhuriyet Meydanı’nda dünya çocuklarına bu anlamlı bayramı armağan eden Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu ve İlk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün anıtına çelenk sunumu ile başlayacak. Saat 10.00’da Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Garnizon komutanı Piyade Albay Tuncay Polat ve Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, simgesel olarak koltuklarını bayramın gerçek sahipleri çocuklara bırakacaklar. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları saat 10.30’dan itibaren Karaalioğlu Parkı’nda devam edecek. Başkan Böcek, bugün ilk resmi bayram kutlamasına katılacak..

23 NİSAN DA İLK FENER ALAYI

Antalya’da ilk kez bu yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda fener alayı düzenleniyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Cumhuriyet İçin Antalya El Ele Platformu’nun işbirliğinde saat 19.30’da Konyaaltı Varyatı’ndan başlayacak olan fener alayı Cumhuriyet Meydanı’nda tamamlanacak. Antalya Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda Cumhuriyet Meydanı’nda saat 20.30’da ünlü sanatçı Haluk Levent’in sahne alacağı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı konseri düzenlenecek. Ünlü sanatçı Haluk Levent, bu akşamki konserinin gelirini birkaç gün önce annesinden yarım ilik nakli yapılan lösemili Öykü Arin’in tedavisi için bağışlayacak. Haluk Levent, Minik Öykü için başlatılan ilik bağışı kampanyasına katılanları da bu akşamki konserine davet etti..

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 99’ncu yıldönümü ilk günkü gibi, gururla, onurla, coşkuyla kutluyoruz. 23  Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin resmi bayramlarından biri. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından dünya çocuklarına armağan edilmişti.

Bu bayram, TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922'de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935'te 23 Nisan Millî Bayramı'yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 1927'de ilan ettiği ve ilki Atatürk'ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı'nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adını verdi.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışının egemenliği padişahtan alıp halka vermesini kutlamak amacını taşırken, Çocuk Bayramı savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı. Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır. Günümüzde bayrama birçok ülkeden çocuklar katılmakta, çeşitli gösteriler hazırlanmakta, okullarda törenler ve çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Ayrıca 1933'te Atatürk'le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde çocukların kısa süreliğine devlet kurumlarının başındaki memurların yerine geçmesi şeklinde devam ediyor. (Haber Merkezi)

 

Editör: TE Bilisim