Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Volkan Soysal, 18 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan ve 1 Ocak 2019’da yürürlüğü girecek olan değişiklikle artık müteahhit ya da arsa sahibinin kendini denetleyecek olan yapı denetim firmasını seçemeyeceğini söyledi.

Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi Başkanı İnşaat Mühendisi Volkan Soysal, 1 Ocak 2019’da yapı denetim konusunda yürürlüğe girecek olan bazı köklü değişikliklerle ilgili açıklama yaptı. Akdeniz GERÇEK’e konuşan Soysal, 2001 yılından beri uygulanmakta olan 4708 Sayılı Yapı Denetim Yasası’nın Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Genel Başkanı Tekin Saraçoğlu ve Genel Merkez Yönetim Kurulu’nun çalışmaları sonucunda değişeceğini söyledi.

1 OCAK’TA YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR

Soysal, 18 Mayıs 2018 tarihli resmi gazetede yayınlanan ve bu kanunda yapılan değişiklikle artık müteahhit ya da arsa sahibinin kendini denetleyecek olan yapı denetim firmasını seçemeyeceğini belirterek şöyle konuştu: “1 Ocak 2019’dan itibaren yürürlüğe girecek olan kanun ile Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın denetleme yetkisi verdiği firmalara eşit şekilde ve sırayla denetleme hakkı verilecek. Yani bu uygulamayla yapı denetim firması müteahhit firma arasındaki bağ tamamen ortadan kaldırılırken yapı denetim firmalarına etkin denetim yapabilme hakkı verilmiş olacak. Bu yasanın uygulaması ile birlikte tüm şehirlerdeki yapıların betonarmesi sağlam depreme dayanıklı tüm projelerine uygun yapılmış tüm kanun ve mevzuatlara uyması hedeflenmiştir.”

İNŞAATI DURDURABİLECEK

“Arsa sahibi ya da müteahhit firma mimari projesine ön onay alır almaz yapı denetim firması belli olacak ve başka firma seçme şansı olmayacak. Atanmış yapı denetim firması da tüm mevzuatlara uygun olarak çizilmiş projelerine ve eklerine göre önce yapı ruhsatı alınmasını sağlayacak ve daha sonra tüm projelerine uygun şekilde müteahhit ve şantiye şefinin inşaatı yapmasını kontrol edecek. Uygun olmayan imalatları belli gün içinde ilgili idaresine rapor edecek ve inşaatı durdurma yetkisi olacak.”

NELER DEĞİŞECEK?

Volkan Soysal, 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girecek kanun ile değişecek önemli başlıkları şu şekilde açıkladı: “Proje müellifinin mimari projesini çizip ilgili idareye sunması sırasında düzenleyeceği bilgi formunu doldurmasından sonra Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından sıraya sokulmuş olan yapı denetimlere sırayla ve puanlama usulü gözetilerek dağıtımı gerçekleşecek. Arsa sahibi bu firmayı isteği üzerine değiştirme şansı olmayacak. Arsa sahibi ile yapı denetim firması arasındaki imzalanmış sözleşme bağlayıcı olup yönetmelikle belirlenecek şartlar haricinde feshetme olanağı bulunmayacak.”

BAŞKA ŞEHİRDE İŞ YAPAMAYACAK

“Yapı denetim başka şehirde iş yapamayacak. Önceki uygulamada çevre illerde 200 kilometre şartı gözetilerek denetim yapma hakkı veriliyordu. Yılbaşından sonra başka illerde yeni iş alma imkanı sunulmayacak. İnşaat teknikerleri, teknik öğretmen ve teknisyenler artık yapı denetimde yardımcı kontrol elemanı olarak görev alabilecek. Yapı denetim firmalarına sınırlama; önceki uygulamayla farklı olarak o ildeki toplam inşaat alanının 360 bin metrekareye bölünmesi ile bulunan sonucun yüzde 10 artırılmasıyla yapı denetim firması kotası belirlenmiş olmakta. İnşaat metrekare artışı ya da yapı denetim firması ceza alması veya kapatılmasından sonra yeni firma açılmasına müsaade edilecek.”

  

ANTALYA’DA YETKİ BİZDE

 

Volkan Soysal, Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi’nin kentteki yapı denetim kuruluşlarını temsil eden tek yetkili kurum olduğunun altını çizdi. Dernek üyesi olmayan bazı isimlerin basına verdiği yanlış demeçlerin birliğe zarar verdiğini kaydeden Soysal, bu şahıslar hakkında genel merkezde hukuki süreç başlatıldığını söyledi. Soysal şöyle dedi: “18 Mayıs 2018 tarihinde resmi gazetede yayınlanan kanunun ve bu önümüzdeki günlerde, kanunun uygulama yönetmeliğinin çıkarılmasına katkı sağlayan Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği’nin olağanüstü çabalarını hiçe sayarak Antalya’da bazı yapı denetim firması sahipleri kanunu sahiplenmiş ve kendileri çıkartmış gibi basına demeçler vermekte, kendileri ve firmaları adına reklam amaçlı yaptıkları aslı olmayan iddialar içermektedir. Katıldıklarını söyledikleri şehircilik şurası ve bakanlık çalıştaylarına katılmamış davet bile edilmemişlerdir.”

YETKİSİZ KİŞİLERE İTİBAR ETMEYİN

“Yapı Denetim Kuruluşları Birliği Derneği Antalya Şubesi’ne üyeliği önceki dönemde yapı denetim birliğine zarar verdiğinden, yanlış beyanatlar verildiğinden dolayı sonlandırılmış olan bu kişiler halen birliğimize üyeliği bulunmamaktadır. Şubemiz, Antalya yapı denetim kuruluşlarını temsilen Antalya’daki tek yetkili kurumdur. Bu tür istismara yönelik ve aslı olmayan ifadeler içeren yetkisiz kişilerin bu ve benzeri ifadelerine itibar edilmemeli halkı yanıltıcı bilgilerin basın yayın kuruluşlarında yer almamasını rica ederiz. Bu şahıslar hakkında genel merkezimizde hukuki süreç başlatılmıştır.” Kubilay ELDEMİRCİ

 

 

Editör: TE Bilisim