Antalya Ticaret Borsası (ATB) Eylül ayı Olağan Genel Meclis toplantısı ATB binası toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya ATB Meclis Başkanı Erdoğan Ekinci, Yönetim Kurulu Başkan Vekili Halil Bülbül, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı. Ekonomide ki sıkıntılardan ve döviz kurundaki dengesizlikten yakınan üyeler ekonomi ve iş dünyasını etkileyen sorunların çok boyutlu faktörlerden kaynaklandığını söyledi. Başkan Vekili Halil Bülbül ise, sektörün geçmiş dönem ve yıllara oranla daha fazla desteğe ihtiyacı olduğunu hatırlatarak ‘’Tarımda seferberlik’’ çağrısında bulundu. Bülbül, “Üretici ve ticaret erbabının son dönemde karşılaştığı problemlerden biri finansman maliyetlerindeki artışlar ve finansmana erişimde karşılaşılan zorlukların derecesinin artmasıdır. Bu amaçla özellikle son 2 yıldır Borsamızda da panel, konferans ve çalıştay gibi etkinlerle tartışmakta olduğumuz “Tarımda Seferberlik” ilan edilmesi çağrımızı yinelemekteyiz” dedi.

4 ÖNEMLİ BAŞLIK

Yeni ekonomik programda sektörle doğrudan ilgili dört ana başlık olduğunu kaydeden Bülbül, “Tarım ürünleriyle ilgili tahminlerin sağlıklı yapılabilmesi için bir erken uyarı sisteminin kurulması. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının yakından takip edileceği ürün gözetim mekanizmasının kurulması. Tarımda Milli Birlik Projesi'nin uygulanması, hal yasası çalışmalarına destek olunması. Atıl tarım arazilerinin tarımsal üretime kazandırılması için gerekli kurumsal ve hukuki altyapı oluşturulması" dedi. Bülbül, gelecek üç yıllık dönemde sektörün içinde bulunduğu durumdan çıkması ve sürdürülebilir büyüme eğilimine kavuşturulması bakımından bu dört maddenin başarılı olmasını temenni ettiklerini söyledi.

COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜNLER

Yöreye özgü tarım ürünlerine sahip çıkılması gerektiğini vurgulayan Bülbül, tavşan yüreği zeytini ve Korkuteli Karyağdı Armudu için yaptıkları çalışmalar sonrası Coğrafi İşaret (Cİ) tescili aldıklarını söyledi. Bülbül,’’ Zaman içerisinde ve coğrafi işarete sahip çıktıkça; üretici ve ticaret erbabımız hem ticari olumsuzluklardan korunacak hem de daha fazla gelir elde edecektir. Tüketiciler ise kalite ve güven işareti olan Coğrafi İşaret sayesinde içleri rahat bir biçimde zeytinimizi ve armudumuzu tüketebileceklerdir’’ diye konuştu.

ÜYELERE NEFES OLACAK

20 Eylül itibariyle ‘’Nefes Kredisi’’ kampanyasını başlattıklarını kaydeden Bülbül, bu sayede

Finansmana erişimde sorun yaşayan üyelerin düşük faizli kredi kullanmalarına destek olacaklarının altını çizdi. Bülbül, “Antalya Ticaret Borsa olarak ilave kaynak ile yaklaşık 4 milyon tutarında bir krediyi üyelerimizin kullanımına sunduğumuzu ifade etmek isterim. Bülbül sözlerine şöyle devam etti: ’’ Üyelerimizin kullanacağı kredi 6 ay anapara ödemesiz, 12 ay eşit taksitli geri ödemeli, toplam 18 ay vadeli olacaktır. Vadenin uzatılması ve kısaltılması mümkün olmayacak. Kullanılacak kredinin brüt faiz oranı aylık yüzde 1.85’dir. Daha çok üyemizin krediden faydalanabilmesi açısından kullandırılacak kredilerin limiti ise azami 100 bin TL olarak sınırlandırılmıştır.’’

ŞARBON SEKTÖRÜ ÇÖKERTTİ

 ATB Meclis üyelerinden Süleyman Kaçaroğlu, şarbon konusunun et sektörünü çöküntüye uğrattığını söyledi. Kaçaroğlu, “Et sektörü dibe vurdu şarbon medyada çıkınca insanlar et yemeden önce frenliyor kendini. Ancak şöyle bir çelişki de var insanlar restoranda yiyor ama kasaptan almıyor eti zaten şarbona yakalanan hayvan 2- 3 günde ölüyor ki bizim hayvanlar sağlık kontrolünden geçtikten sonra gönderiliyor. Kurban sonrası ekonomik kriz ve şarbon et piyasasının gerilemesine hatta durmasına neden oluyor’’ dedi. Senem KÖR

 

 

Editör: TE Bilisim