Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Başkanı Ali Keleş, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 19’uncu yılı nedeniyle düzenlediği basın toplantısında çarpıcı açıklamalar yaptı. Keleş,ülkemizde önlem alınmasına rağmen hala çok yıkıcı depremlerin olabileceğine dikkat çekti. Keleş, çarpık kentleşmenin sonucu oluşan yapı stokunun güvensiz olduğunu ve siyasi iktidarın imar affıyla kent suçu işlenmesinin yolunu açtığını iddia etti.

Ali Keleş, “2012 yılında yürürlüğe giren 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların dönüştürülmesi jeolojik-jeoteknik etütler sonucunda uygun olmayan alan olarak ilan edilmiş bölgelerin kentsel dönüşüm adı altında yapılaşmaya açılarak, rantsal dönüşümle daha da tehlikeli hale getirilmiştir. Gündeme getirilen imar affıile; kıyı alanları, tarım arazileri, meralar, orman alanları, dere yatakları, içme suyu havzaları ile tarihi, doğal, arkeolojik sit alanları üzerine inşa edilen kaçak ve mevzuata uygun olmayan bina ve tesisler dâhil olmak üzere, ayrıcalıklı imar hakları verilerek her biri bir kent ve çevre suçu niteliğinde yükselen yapılar yasallaştırılmak istenmektedir” diye konuştu.

 

KAÇAK YAPILAŞMA AFETE DÖNÜŞÜR

Keleş, Karadeniz bölgesinde son günlerde yağan yağmur sonucu meydana gelen sorunların ‘İmar Barışı’ adı altında topluma sunulan kaçak yapılaşma affı ileülkede inşa edilmiş bulunan yapıları depreme karşı güvenlikli hale getirmeyeceğini, tam aksine doğa olaylarının afete dönüşerek pek çok insanın hayatını kaybetmesinin zemini hazırlanmış olacağını söyledi.

 

SICAK PARAYA KARŞI DEPREM

Ali Keleş, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik krizden dolayı,  50 ile 100 milyar dolar sıcak para getireceği düşünülen imar affının kat kat üstünde ekonomik kayıp yaşanacağının altını çizdi. Keleş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sıcak para cazibesinin artırılması amacıyla, her gün iktidar tarafından büyük bir gururla kaç vatandaşımızın imar barışından yararlanmak için başvurduğu ve sayıların yarıştırıldığı bir ortamda,  ülkemizde meydana gelecek ilk depremde; ağır can kayıplarının yanında, bugün toplanan sıcak para kaynağının kat ve kat üstünde ekonomik kayıplara neden olacağı unutulmamalıdır.” Senem KÖR

Editör: TE Bilisim