·         Krizin faturası işçilere kesiliyor

Birleşik Kamu-İş’in Antalyalı Genel Başkanı Mehmet Balık, ekonomik krizin faturasının işçilere kesildiğini, çok sayıda tekstil fabrikasında toplu işten çıkarmalar yaşanırken, kimi fabrikalarda bazı bölümlerin kapatıldığını belirtti..

 

Mehmet Balık, yazılı bir açıklama yaparak, 100 günlük icraat programı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Balık, “Programda emekçilerin ve vatandaşın sorunlarına yönelik bir çözüm bulunmuyor. Programda eğitim sorunlarının yer almaması, eğitimin ve eğitim çalışanlarının mesleksel ve kurumsal sorunlarından bahsedilmemesi, programın eğitimin sorunları gerçeğinden ne kadar uzak bir eylem planı olduğunu gösteriyor. 20 bin sözleşmeli öğretmen alımı ile artık kadrolu öğretmen alımının azaltılacağı, öğretmenlerin emeğinin sömürüleceği görülüyor ”dedi.

KRİZ BAHANESİYLE İŞTEN ÇIKARMALAR BAŞLADI

Hugo Boss yönetimi, Türkiye Tekstil, Örme ve Giyim Sanayi İşçileri Sendikası'nın (TEKSİF) eylemine katılan iki işçiyi, marka itibarına zarar verdiği iddiasıyla işten çıkardığını vurgulayan Balık, şunları söyledi: “Ekonomik krizin faturası yine işçilere kesiliyor. Antep’te işten çıkarmalar, ücretsiz izinler başladı. Çok sayıda tekstil fabrikasında toplu işten çıkarmalar yaşanırken, kimi fabrikalarda bazı bölümler kapatıldı. Samsun’da, Makro Market adlı market zincirinin kapanan şubelerinde çalışan yaklaşık 500 kişi, mağazaların başka firmaya devredilmesi sonrasında işten çıkarıldıklarını ve tazminatlarının verilmediği belirterek eylem yaptı. Soma Kolin Termik Santrali inşaatında taşeron şirkete bağlı işçiler işten atılıyor, çıkarılan işçilerin yerine Çinli işçiler istihdam ediliyor. Mayıs ayından bu yana aralıklarla işçilerin çıkarıldığı termik santralde, işten atılanların sayının 1500’ü bulduğu söyleniyor. Ankara'nın Keçiören ilçesinde yapımı devam eden Etlik Şehir Hastanesi inşaatında, sağlıksız ve kötü yemeklere uzun süredir tepkili olan işçiler inşaat sahasında eylem düzenleyerek durumu protesto etti. Muğla Taşıt Muayene İstasyonunda DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası üyesi 12 İşçi, sendikalaştığı için işten atıldı”(Haber Merkezi)

 

 

Editör: TE Bilisim