Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 ve üzeri yaş grubunda işsiz sayısı 2025 yılı Aralık ayında bir önceki aya kıyasla 286 bin kişi azalarak 2 milyon 736 bine geriledi. Mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise 0,8 puanlık düşüşle yüzde 7,7 olarak açıklandı. İşsizlik oranı erkeklerde yüzde 6,3, kadınlarda ise yüzde 10,5 olarak tahmin edildi. Ancak DİSK-AR tarafından TÜİK’in Aralık 2025 verileri temel alınarak hazırlanan Ocak 2026 raporu, işsizlikte tabloyun resmi verilerin çok ötesinde olduğunu ortaya koydu. Rapora göre TÜİK’in açıkladığı dar tanımlı işsizlik oranı yüzde 7,7 iken, DİSK-AR’ın hesapladığı geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde 28,6 oldu. İki veri arasındaki fark 20,9 puana çıktı.

MAKAS HIZLA AÇILIYOR
Raporda, dar tanımlı işsiz sayısı kağıt üzerinde düşerken, geniş tanımlı işsizliğin hızla arttığına dikkat çekildi. Aralık 2023’te 9,6 milyon olan geniş tanımlı işsiz sayısı, Aralık 2025 itibarıyla 11 milyon 593 bine yükseldi. Bu artış, son iki yılda yaklaşık 1,9 milyon kişinin daha işsizler ordusuna katıldığını gösterdi.
KADIN İŞSİZLİĞİ ALARM SEVİYESİNDE
DİSK-AR raporunda cinsiyet eşitsizliği çarpıcı biçimde ortaya kondu. Geniş tanımlı kadın işsizliği oranı yüzde 38,3 ile dikkat çekici seviyelere ulaştı. Erkeklerde bu oran yüzde 22,8 olarak hesaplanırken, kadın ve erkek işsizliği arasındaki fark 15,5 puan oldu. Toplamda 5 milyon 664 bin kadın, geniş tanımlı işsiz kategorisinde yer aldı.
GEÇİM SIKINTISI EKSİK İSTİHDAMI ARTIRDI
Raporda, çalışanların önemli bir bölümünün geçim sıkıntısı nedeniyle yeterli gelire ulaşamadığı vurgulandı. Haftada 40 saatten az çalışan ve daha fazla çalışmak istediğini belirten zamana bağlı eksik istihdam edilenlerin sayısı, son bir yılda 156 bin kişi artarak 3,7 milyona çıktı. DİSK-AR, bu artışın temel nedeninin geçim sıkıntısı olduğuna işaret etti.
Ayrıca çalışmak istemesine rağmen iş bulamayan potansiyel işgücü sayısı 5,2 milyon kişi olarak kaydedildi.
İŞSİZLİK FONU İŞSİZE ULAŞMIYOR
Raporda sosyal korumaya erişimdeki sorunlar da öne çıktı. TÜİK’in Aralık 2025’te dar tanımlı işsiz olarak açıkladığı 2 milyon 736 bin kişiden sadece 513 bini işsizlik ödeneği alabildi. Bu durum, resmi işsizlerin yüzde 81,2’sinin (yaklaşık 2,2 milyon kişi) herhangi bir işsizlik desteğinden yararlanamadığını ortaya koydu.