Suça Sürüklenen Çocuk Oranında Rekor Artış

2024 yılında güvenlik birimlerine gelen veya getirilen çocuk sayısı 612 bin 651’e ulaştı. Suça sürüklenen çocuk sayısı 202 bin 785 olurken, bu çocukların en çok karıştığı olay ise yaralama oldu.
Suça Sürüklenen Çocuk Oranında Rekor Artış

Türkiye’de çocukların karıştığı olay sayısı 2024 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9,8 oranında artarak 612 bin 651 oldu. Bu olaylarda çocuklar, mağdur olmaları, suça karışmaları, kaybolmaları veya ifadelerine başvurulması gibi çeşitli nedenlerle güvenlik birimlerine götürüldü ya da getirildi. Verilere göre, 202 bin 785 çocuk, suç sayılan bir eyleme karıştığı iddiasıyla “suça sürüklenen çocuk” olarak kayıtlara geçti. Bu çocukların yüzde 40,4’ü yaralama, yüzde 16,6’sı hırsızlık, yüzde 8,2’si uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanımı ya da ticareti, yüzde 4,6’sı tehdit, yüzde 4,2’si genel tehlike yaratan suçlar ve yüzde 26’sı ise diğer çeşitli suçlar nedeniyle işlem gördü.

Seçilmiş Geliş Nedenlerinin Yıllara Göre Sayısı

Mağdur Çocukların Sayısı 279 Bini Geçti

Güvenlik birimlerine getirilen çocukların büyük kısmını mağdur olanlar oluşturdu. 279 bin 620 çocuk, mağdur sıfatıyla işlem gördü. Bunların yüzde 86,1’i suç mağduru, yüzde 13,8’i ise takibi gereken olay mağduru olarak sınıflandırıldı.

Yaralama Olaylarına Maruz Kaldı

Suç mağduru olan 240 bin 872 çocuğun ise büyük çoğunluğunun yaralama olaylarına maruz kaldığı görüldü. Mağdur çocukların yüzde 55,3’ü yaralama, yüzde 10,8’i cinsel suçlar, yüzde 9,5’i göçmen kaçakçılığı, yüzde 8’i aile düzenine karşı işlenen suçlar ve yüzde 16,5’i ise diğer suçlar nedeniyle güvenlik birimlerine başvurdu.

Kayıp ve İfadesine Başvurulan Çocuklar da Dikkat Çekiyor

Güvenlik kayıtlarında ayrıca 96 bin 438 çocuğun bilgisine başvurulduğu, 18 bin 561inin kayıp olarak aranıp bulunduğu, 8 bin 729’unun kabahat işlediği, 6 bin 518’inin ise diğer çeşitli nedenlerle güvenlik birimlerine getirildiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.