Türkiye genelinde bütçe görüşmeleri öncesinde emeklilerin geçim mücadelesi ve ekonomik kriz tartışmaları tüm hızıyla sürerken, emekliler seslerini duyurmak için alanlara indi. Birleşik Emekliler Sendikası üyeleri, artan hayat pahalılığına ve son dönemde gündeme gelen fon vurgunlarının faturasının kendilerine kesilmesine tepki göstermek amacıyla İstanbul Kartal Meydanı'nda bir araya geldi. Emeklilerin bu hak arayışı ve iktidara yönelik sert eleştirileri, gazeteci İsmail Küçükkaya tarafından Sözcü TV ekranlarında yayınlanan Günaydın Türkiyem programında da geniş yankı uyandırdı ve ekrana taşındı.
"Fon Vurgununun Faturasını Biz Ödemek Zorunda Değiliz"
Meydanda yapılan açıklamalarda, kamuoyunda yankı uyandıran yolsuzluk ve fon vurgunlarına dikkat çekilerek, bu süreçlerin mali yükünü emeklilerin taşımayacağı vurgulandı. "Sadaka değil, yıllarca verdiğimiz emeğin hakkını istiyoruz" diyen sendika temsilcileri, müteahhitlere ve fonculara kaynak aktarıldığını belirterek, emekliye insanca yaşayabileceği bir ücret verilmesi gerektiğini ifade etti. Eyleme katılanlar, fabrika sahibinin veya iş insanının vergi yükü ile emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntının aynı kefeye konulamayacağını, dürüst iş adamlarının dahi zorlandığı bir ortamda emeklinin yok sayıldığını dile getirdi.
Kefenli Eylem ve Kartal'dan Ankara'ya Yürüyüş
Eylemin en çarpıcı anı ise meydanda simgesel olarak giyilen kefenler oldu. Kalabalık, giydikleri kefenleri çıkararak yere fırlattı ve tepkilerini sert bir dille gösterdi. Emekliler, "Bize bu maaşla geçinin diyerek kefen giydirenlere diyoruz ki; bu kefeni alın, ülkeyi yönetenler siz giyin" sözleriyle seslendi.
İstanbul ve Ankara güzergâhındaki illerde de basın açıklamaları yaparak seslerini duyuracaklarını belirten sendika üyeleri, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne seslerini ulaştırmak amacıyla Kartal'dan Ankara'ya doğru yürüyüş başlattı. İktidara "sadaka değil, hakkımızı istiyoruz" çağrısında bulunan emekliler, müteahhitlere değil emekliye insanca yaşam ücreti verilene kadar mücadeleye devam edeceklerini vurguladı.