Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan Başçı İbrahim Paşa Camii bahçesindeki tarihi mezarın üzerinin çakıl taşlarıyla kapatıldığı iddiası gündeme geldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Bursalı Gönüllü Çevre Müfettişi Ali Turan, alanın korunması ve yetkili kurumlar tarafından incelenmesi gerektiğini söyledi.
Mahalle Sakinlerinin İhbarıyla Gündeme Geldi
İddialara konu olan alan, Osmangazi ilçesi Maksem Mahallesi 1. Okul Sokak'ta bulunan Başçı İbrahim Paşa Camii'nin bahçesinde yer alıyor. Ali Turan, yaklaşık 11 ay önce mahalle sakinlerinden gelen ihbar üzerine bölgeye gittiklerini belirterek, mezarların o dönemde açık durumda olduğunu ifade etti. Turan, "Mezarın taşlarıyla birlikte burada olduğunu biliyordum. Buraya geldiğimizde mezarlar açıktı. Mahalle sakinleri bu mezarların şehit mezarı olduğunu da söylüyor." dedi.
"Mezar Alanı Otopark Görünümüne Büründü"
Yaklaşık 2-3 hafta önce alanda düzenleme yapıldığını öne süren Turan, tarihi mezarın üzerinin çakıl taşlarıyla kapatıldığını iddia etti. Turan, alanın adeta otopark görünümüne dönüştüğünü savunarak, vakıf taşınmazlarının amacı dışında kullanıldığını ileri sürdü.
Valilik ve Kültür Müdürlüğü'ne Çağrı
Konuyla ilgili inceleme yapılmasını isteyen Ali Turan, Bursa Valisi Erol Ayyıldız ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün sürece dahil olmasını talep etti. Turan, tarihi mirasın korunmasının önemine dikkat çekerek, alanın geçmişinin araştırılması halinde önemli bulgulara ulaşılabileceğini ifade etti.
Vakıf Taşınmazlarının Kullanımı Tartışma Yarattı
Vakıf Kanunu'na da değinen Turan, vakıf mallarının kuruluş amacı dışında kullanılamayacağını belirtti. Mezarların kiralanamayacağını savunan Turan, söz konusu alan için geçmiş yıllarda ikinci derece korunması gerektiğine yönelik değerlendirmeler yapıldığını öne sürdü.
Gözler Yetkili Kurumlarda
Başçı İbrahim Paşa Camii bahçesinde bulunduğu belirtilen tarihi mezarın üzerinin kapatıldığı yönündeki iddialarla ilgili yetkili kurumların inceleme başlatıp başlatmayacağı ise merak konusu oldu. Olayla ilgili şu ana kadar resmi makamlardan herhangi bir açıklama yapılmadı.