Tarım ve Orman Bakanlığı, milli parkları da kapsayan kanun teklifine ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı. Açıklamada, “Bakanlığımız bağlı kuruluşu Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün faaliyet alanlarına giren konulara ilişkin ihtiyaç duyulan yasal düzenlemeleri içeren kanun teklifi, 10 Ekim 2025 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulmuştur” denildi.
Bakanlık, teklifin 15 Ekim 2025’te TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edildiğini ve Genel Kurul’a sevk edildiğini belirtti. Açıklamada, sosyal medyada yer alan iddiaların gerçekle ilgisi bulunmadığı vurgulandı:
“Milli parkların içerisine otel yapılmasının önünün açılacağı; talan ve yapılaşmayla korunan alanların betonlaşacağı yönündeki iddialar başta olmak üzere, ifade edilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”

“Korunan Alanlar 23 Yılda 4 Kat Arttı”
Bakanlık, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün çalışmalarına dikkat çekerek, korunan alanların son 23 yılda büyük oranda artırıldığını bildirdi:
“Son 23 yılda ülkemizdeki korunan alan sayısı 172'den 688'e, yüzölçümü ise 818 bin hektardan 3,4 milyon hektara çıkarılmıştır. Sulak alan sayısı 9'dan 136'ya, 159 bin hektarlık yüzölçüm 1 milyon 186 bin hektara yükselmiştir.”
Ayrıca 2002 yılında hiç bulunmayan yaban hayatı geliştirme sahası sayısının bugün 85’e ulaştığı açıklandı.
Kanun Teklifinin Hedefleri Belirtildi
Yeni düzenlemenin temel hedefinin koruma alanlarını güçlendirmek ve yasa dışı faaliyetlerle mücadeleyi artırmak olduğu belirtildi. Bakanlık, teklifin öne çıkan başlıklarını şöyle sıraladı:
Av ve doğa koruma memuru sayısının artırılması,
Biyolojik çeşitliliği tehdit eden faaliyetlerin daha etkin denetlenmesi,
Kaçak yapıların mahkeme kararı beklenmeden yıkılabilmesi,
Kanuna aykırı davrananlara yönelik hapis ve para cezalarının artırılması.

“Otel Yapılacak” İddiasına Net Yanıt
Kamuoyunda tartışma yaratan “milli parkların otellere açılacağı” iddiasına ilişkin açıklamada şu ifadeler yer aldı:
“Kanun teklifinde milli parkların statüsünün değiştirilerek otel yapılmasının önünün açılacağı iddiası kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. İddialarda bahsi geçen husus 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 1983 yılından bu yana değiştirilmemiştir.”
"Altyapı İzinleri Halkın Zaruri İhtiyaçlarıyla Sınırlı”
Bakanlık, “petrol, doğal gaz, trafo ve su tesisleri yapılacak” yönündeki eleştirilerin de yanlış yorumlandığını belirtti:
“Kanun teklifinde bulunan düzenleme ile mevcutta verilen izinlerdeki ‘kamu yararı ve zaruret’ şartı korunmuştur. Bu ifade sadece korunan alan içerisindeki halkın zaruri ihtiyaçlarını karşılamaya yöneliktir. Bunun dışında herhangi bir tesis yapılaşmasının önünün açılması söz konusu değildir.”
“Cumhurbaşkanlığı’na Devredilecek” İddiası da Asılsız
Bakanlık, milli parkların işletilmesinin Cumhurbaşkanlığı’na devredileceği yönündeki iddiaları da yalanladı: “Kanun teklifinde böyle bir düzenleme bulunmamaktadır.”

“Özel Sektöre İşletme Yetkisi Yeni Değil”
Bazı basın organlarında yer alan, “milli park tesisleri artık özel sektöre devredilecek” iddialarına ilişkin ise şu yanıt verildi:
“Milli parklar içindeki tesislerin Genel Müdürlük, belediyeler veya özel sektör eliyle işlettirilmesi yeni bir uygulama olmayıp, mevcut durumda Orman Kanunu kapsamında yapılmaktadır. Düzenleme yeni bir yöntem getirmemekte, sadece uyumlaştırma amaçlamaktadır.”

“Amaç Koruma, Betonlaşma Değil”
Bakanlık açıklamasında, kanun teklifinin amacının korunan alanların sürdürülebilirliğini güçlendirmek olduğunu vurguladı:
“Milli parkların içerisine otel yapılmasının önünün açılacağı; talan ve yapılaşmayla korunan alanların betonlaşacağı yönündeki iddialar başta olmak üzere, ifade edilen iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.”
Tarım ve Orman Bakanlığı, düzenlemenin koruma, denetim ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği odaklı olduğunu belirterek kamuoyuna “asılsız iddialara itibar etmeme” çağrısında bulundu.
