Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Gündem | Antalya'da ev kirası aldı başını gidiyor. Öğrenciler isyanda

Antalya'da ev kirası aldı başını gidiyor. Öğrenciler isyanda

Rusların ve Ukraynalıların savaştan kaçarak akın ettiği Antalya’da öğrenciler için kiralık ev bulmak imkansız hale geldi.

Rusların ve Ukraynalıların savaştan kaçarak akın ettiği Antalya’da öğrenciler için kiralık ev bulmak imkansız hale geldi.

Antalya'da ev kirası aldı başını gidiyor. Öğrenciler isyanda

Antalya’da Rusya- Ukrayna çatışmasının ardından konut fiyatları tavan yaptı. 6 Şubat’taki depremler de alım-satım ve kiralama piyasasını etkiledi. Şehir merkezinde en düşük ev kirası 8 bin lira civarında iken en yüksek kira 500 bin liraya ulaştı. Satılık evler ise 1 milyon lira ile 150 milyon lira arasında değişiyor.

24 BİN ÖĞRENCİ YURTLARA SIĞDI

Üniversitelerin açılmasıyla birlikte öğrenciler kiralık ev aramaya başladı. Ancak konut fiyatlarındaki yükseklik öğrencilerin bütçelerini aştı. Akdeniz Üniversitesi’nde okuyan 66 bin 869 öğrenciden 24 bin 357’si Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlara yerleşebildi.

Üniversite kampüsünde eğitim alan 56 bin 108 öğrenciden ise sadece 14 bin 334’ü yurtlarda kalabildi. Bakanlığa bağlı yurtlarda talep fazla olduğu için yüzde 100 doluluk oranı görüldü. Bazı öğrenciler de özel yurt ve apartlara yönelmek zorunda kaldı.

‘ÖĞRENCİLER İÇİN UYGUN EV YOK’

Üniversiteye yakın mahallelerde kiralık ev fiyatlarının çok pahalı olması nedeniyle öğrenciler uygun fiyatlı ev bulmakta güçlük çekiyor. İnternet üzerindeki ilanlarda, üniversiteye yakın Meltem, Kültür, Ahatlı, Gülveren mahallelerindeki kiralık ev fiyatlarının 6 bin liradan başlayıp 30 bin liraya kadar çıktığı görülüyor.

Üniversite çevresindeki mahallelerde, ‘Öğrenciye uygun’, ‘Üniversiteye yürüme mesafesinde’, ‘3 öğrencinin kalabileceği ev’, ‘Eşyalı ev’ gibi başlıklarla paylaşılan ilanlarda giriş kat, tek oda veya 2 odalı konutlar 8 bin liradan başlayan fiyata kiraya veriliyor. Ev arkadaşı arayan öğrenci sayısının arttığı ilanlarda, kira masrafını düşürmek isteyen öğrencilerin kaldıkları konuttaki 1 odayı 6 bin liraya kiraya verdikleri belirtiliyor.

‘KİRALIK EV SAYISI ÇOK AZ’

Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri, İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, Rusya- Ukrayna çatışmasının ardından şehirde konut fiyatlarının arttığını söyledi. Deprem sonrası Antalya’da fiyat artışı olmadığını ancak düşüş de yaşanmadığını ifade eden Çağlar, “Türkiye genelinde yaşanan konut sıkıntısı burada da var. Yabancılara yönelik satışlar devam ediyor. Yabancılar aldıkları evleri tanıdıklarına çok yüksek fiyata kiraya veriyor. Bu da kira ve konut fiyatlarının zamanla yükselmesine neden oluyor. Üniversitede eğitimin başlamasıyla öğrenci hareketliliği oldu. Antalya’da kiralık ev sayısı çok az. Üniversite öğrencileri kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Bütçesine uygun ev kiralamak isteyen öğrenciler 3-4 arkadaşıyla birlikte kiralama yapıyor” dedi.

EV KİRALAMAK İSTEYENLERE UYARI

Öğrencilere ve şehir dışından gelip ev kiralamak isteyenlere uyarıda bulunan Çağlar, şöyle konuştu:

“Şehirde, odaya kayıtlı 6 bin esnaf var ama 3 bin civarında yabancı dahil yaklaşık 15 bin ‘Ayakçı’ var. Bunlar satış ve kiralamalarda aracılık yapıyor. Kendi aralarında sosyal medya ağıyla alışveriş yapıyor. Şehir dışından gelenler dikkatli olsun. Dolandırıcılık, kandırma gibi konularda her gün 20-30 şikayet geliyor. Şikayet edilen kişileri araştırdığımızda odamıza ve maliyeye kayıtlı olmadığını görüyoruz. Ev kiralama, alım, satım sürecinde dolandırılmamak ve kandırılmamak için esnaf odasından bilgi alsınlar.”

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız