Çanakkale'nin Merkez ilçesi Serçiler ve Terziler köylerinde açılmak istenen Altın-Gümüş Madeni Projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ikinci kez 'ÇED Olumlu' kararı verildi.

"ÇED Olumlu" Kararına Ortak Dava
Kazdağları Ekoloji Platformu'nu oluşturan ekoloji örgütleri, Koza Altın AŞ'ye ait projeye ikinci kez verilen 'ÇED Olumlu' kararının iptali için ortak dava açtı.
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Ayvalık Tabiat Derneği, Burhaniye Çevre Platformu Derneği, Ege Çevre ve Kültür Platformu Derneği, Gülpınar Sürdürülebilir Yaşam Derneği ve Bergama Çevre Platformu’nun açtığı davaya 8 vatandaş da bireysel olarak davacı oldu. Bilim insanları ve uzmanlardan alınan bilimsel raporlarla hazırlanan dilekçe, 16 Ekim 2025 Perşembe günü, Çanakkale İdare Mahkemesi’ne UYAP üzerinden sunuldu.
Konuyla ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Çanakkale'nin tek içme suyu kaynağı Arikhisar Barajı'nın kirletilmesine izin vermeyeceklerini belirtti.
4500 Sayfalık ÇED Raporu İncelendi
Konuyla ilgili açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, "Orman, jeoloji, jeofizik, hidroloji, hidrojeoloji, meteoroloji, deprem, ziraat, maden gibi mühendislikler ve biyoloji, arkeoloji, sağlık gibi alanlardan uzmanların 4500 sayfalık ÇED Raporu’nu inceleyerek hazırladıkları raporlar, şirketin hazırlattığı ÇED Raporu’nun ne kadar eksik, hatalı ve bilimsellikten uzak olduğunu ortaya koydu. Bilimsel olarak oldukça güçlü bir dilekçe ile açtığımız davada, tarafsız bir yargılama ile davayı kazanacağımıza inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
Kazdağları'nda Altın-Gümüş Madeni Projesi'ne 5 Ayrı Dava Açıldı
Koza Altın A.Ş.’nin, Çanakkale'nin Merkez ilçesi Serçiler ve Terziler köylerindeki Altın-Gümüş Madeni Projesi için ilk dava, 13 Ekim 2025 tarihinde, Çanakkale Belediyesi tarafından açılmıştı. Çanakkaleli yurttaşların müdahillik dilekçeleri Çanakkale Barosu’nun görevli avukatları tarafından dava dosyasına sunulmaya devam ediliyor.
Bugüne kadar Kazdağı ve çevresindeki çoğu maden projesine dava açmış olan Ziraat Mühendisleri Odası’nın da 17 Ekim 2025 tarihinde dava açtığı öğrenildi. Cevherin taşınarak işleneceği Eskişehir’de de aynı proje için iki ayrı dava açıldı. Eskişehir Ekoloji Derneği ve 2 yurttaşın, ayrıca Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin de açtığı bilgisine ulaşıldı. Koza’nın Serçiler-Terziler Altın-Gümüş Madeni Projesi’nin iptali için toplamda 5 ayrı dava açılmış oldu. Davaların birleştirilmesi ve ortak keşif ve bilirkişi incelemesi ve duruşma yapılmasını bekleniyor.
İlk 'ÇED Olumlu' Kararı İptal Ettirildi
Daha önce 2017 yılında verilen ilk 'ÇED Olumlu' kararı, 2020 yılında açılan dava sonucunda iptal ettirilmişti. Mahkeme, bilirkişi raporları doğrultusunda, “Atikhisar Barajı’nın dibinde bu proje gerçekleşemez, bu projede kamu yararı yoktur” kararını vermişti. Koza proje için yeni ÇED süreci başlatmıştı.
ÇANAKKALE GEÇİLDİ, KAZDAĞLARINDA ORMANLAR BİÇİLDİ
Cengiz Holding’e Yargıdan Şok Karar: Kazdağları’ndaki Maden Projesi İptal Edildi