Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
14°
Akdeniz Gerçek | Gündem | “AĞAÇLAR, MADENLERE KURBAN EDİLECEK”  

“AĞAÇLAR, MADENLERE KURBAN EDİLECEK”  

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Gündoğmuş İlçesi’nde, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alandaki mermer ocağı arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Antalya Gündoğmuş İlçesi’nde, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alandaki mermer ocağı arama faaliyetlerini TBMM gündemine taşıdı.

“AĞAÇLAR, MADENLERE KURBAN EDİLECEK”   

Gündoğmuş ilçesinde binin üzerinde maden arama ruhsatı verildiğine değinen Budak, “Gündoğmuş, geçen yıl Antalya genelinde meydana gelen yangınlarda ormanlık alanları en çok zarar gören ilçelerden biri. Arama yapılan alanda yoğun biçimde yaşlı sedir ağaçları var. SİT Alanlarına 50 metre yakın yerlere bile ruhsat verildi. Mermer ocakları, insan sağlığı ve doğa üzerinde onarılmaz zararlara sebep oluyor. Antalya’nın en önemli sorunlarından biri kontrolsüz ve denetimsiz olarak verilen maden ruhsatları. Yangından kurtarılan sedir ağaçlarının mermer ocaklarına feda edilmesine izin vermeyeceğiz” dedi.

Mahalle muhtarları ile bölge halkının mermer ocaklarının açılmasına karşı olduklarını belirten Budak, şöyle konuştu:

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAZ”

 “Bölge halkı ve temsilcileri, insan sağlığını ve doğayı tehdit eden mermer ocaklarına karşı yıllardır mücadele ediyorlar. Defalarca söyledik: Antalya’nın yer üstü zenginlikleri en az yeraltı zenginlikleri kadar değerlidir. Mermer ocaklarının sedir ve kızılçam ormanları ile doğal çevreye telafisi imkânsız zarar vereceği ortadayken, ısrarla Gündoğmuş’ta daha fazla maden araması yapılıyor. Yangından kurtarılan ağaçları maden şirketlerinin talanından da kurtarmakta kararlı olduklarını ve bu ocakları kesinlikle istemediklerini belirtiyorlar. Doğal hayatı ve halkın yaşam alanlarını doğrudan ilgilendiren bu tarz kararlarda bölge halkının görüş ve düşüncelerine başvurulmalıdır.”

ÖNERGEDEKİ SORULAR

“Gündoğmuş İlçesi, Gündoğmuş merkez, Karadere, Senir ve Kozağacı Mahallelerini içine alan alanda, herhangi bir maden ve taş ocağı arama ruhsatı verilmiş midir? Bu bölgede kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı başvurusu vardır? Maden ve taş ocağı ruhsatı verilirken bölge halkının ve yerel temsilcilerin görüşlerine başvurulmakta mıdır? Son yirmi yılda Antalya ilinde kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı verilmiştir? Antalya ilinde şu an faaliyet yürütülen kaç adet maden sahası vardır? Bekleyen kaç adet maden ve taş ocağı ruhsatı başvurusu vardır? Maden ve taş ocağı faaliyetleri ile ilgili bakanlığınıza kaç adet şikayet ulaşmıştır? Bu şikayetlerle ilgili araştırma ve denetim yapılmış mıdır? Yapıldıysa nasıl sonuçlanmıştır?”HABER MERKEZİ

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız