Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
17°
Akdeniz Gerçek | Gazipaşa | Gazipaşa Koru Sahili’nde İlk ÇED'e İptal! Sırada 3 Proje Daha Var

Gazipaşa Koru Sahili’nde İlk ÇED'e İptal! Sırada 3 Proje Daha Var

Gazipaşa Koru Sahili’ndeki turizm projesine “ÇED gerekli değildir” kararı mahkemece iptal edildi. Mimarlar Odası Antalya, 3 proje için daha mücadele ediyor.

Gazipaşa Koru Sahili’ndeki turizm projesine “ÇED gerekli değildir” kararı mahkemece iptal edildi. Mimarlar Odası Antalya, 3 proje için daha mücadele ediyor.

KAYNAK: Uğur Fidan
Gazipaşa Koru Sahili’nde İlk ÇED'e İptal! Sırada 3 Proje Daha Var

Antalya ilçelerinden Gazipaşa'nın doğal mirası Koru Sahili'nde planlanan dev turizm projesine karşı yürütülen hukuk mücadelesinde zafer kazanıldı. Çevre sakinleriyle "ÇED gerekli değildir" kararına karşı dava açan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin kararı oy birliğiyle iptal etmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Fatma Gül Yalçınkaya, yargının bu kararıyla sadece bir inşaat projesini durdurmadığını, aynı zamanda Gazipaşa'nın geleceğini, tarım alanlarını ve nesli tükenmekte olan Akdeniz foklarının yaşam alanlarını koruma altına aldığını kaydetti.

 

Yargı 'ÇED Gerekli Değildir' Kararına "Dur" Dedi

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Gazipaşa halkının omuz omuza verdiği mücadelenin detaylarını paylaşan Başkan Yalçınkaya, bölgedeki tehlikenin boyutlarına dikkat çekti.

Başkan Yalçınkaya, "Antalya ili Gazipaşa ilçesi Koru Mahallesi'nde hazineye ait fidanlık arazisinde yapılması planlanan Cahrankaya Turizm Anonim Şirketi'ne ait Turizm Konaklama Tesisi için Antalya Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararına karşı Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak bölge halkıyla birlikte açmış olduğumuz davada, Antalya 1. İdare Mahkemesi oy birliği ile karar vererek söz konusu işlemi iptal etmiştir" dedi.

"Tüm Süreçlerin Takipçisi Olmaya Devam Edeceğiz"

Mahkeme kararında dava konusu "ÇED gerekli değildir" kararının bilimsel esaslara, kamu yararına ve hukuka aykırı olduğunun açıkça ortaya konulduğuna işaret eden Fatma Gül Yalçınkaya sözlerini şöyle sürdürdü:

"Turizm yapılaşmasının başlamasıyla birlikte bölgedeki nüfus artışı; buna bağlı olarak ikinci konut, ticari alan ve hizmet yapıları gibi baskı unsurları artacak, bu durum da Gazipaşa'nın önemli tarım alanlarının zamanla yok olmasına neden olacaktır. Benzer süreçler Antalya'nın diğer turizm bölgelerinde geçmişte yaşanmış ve tarım alanları geri dönüşü olmayan şekilde kaybedilmiştir. Mahkeme tarafından verilen bu karar kıyı alanlarının korunması, doğal sit statüsünün gerekliliklerinin yerine getirilmesi, planlama süreçlerinde bilimsel esasların dikkate alınması açısından son derece önemli ve emsal niteliğinde bir karardır. Mimarlar Odası Antalya Şubesi olarak; kentimizin doğal, kültürel ve tarımsal değerlerinin korunması, kıyı alanlarının rant baskısından uzak tutulması ve planlama süreçlerinde kamu yararı ilkesinin esas alınması ile yürüttüğümüz mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz. Bilimin, şehircilik ilkelerinin ve hukukun rehberliğinde doğayı, kıyılarımızı ve yaşam alanlarımızı korumaya yönelik tüm süreçlerin takipçisi olmaya devam edeceğiz."


 

Koru Sahilinde Yan Yana 4 Proje! Kalan 3 Proje İçin de Aynı Karar Bekleniyor

Toplantıda söz alan Avukat Sevda Mesci, Koru Sahili'nde aslında tek bir projenin değil, yan yana dört ayrı parselde dört farklı tesisin planlandığına dikkat çekti.

Diğer 3 proje için de 'ÇED Gerekli değildir' kararının iptali için beklediklerini ifade eden Mesci, "Koru Sahili'ndeki tek proje bu değil. Kümülatif etki dediğimiz olay orada başlıyor. Sahilde dört tane yan yana, dört ayrı ÇED gerekli değildir süreci yapıldı. Hepsi bir idareye gönderildi. Şu anda ilk kararımız bu. Umuyoruz arka arkaya diğerlerinin de sonuçlarını alacağız. Birisinde keşif yapıldı, rapor bekliyoruz, diğer ikisinde de keşif bekliyoruz. Böyle bir sürecimiz de var. Bilirkişi raporlarına göre turizm bölgesi ama tarım alanlarıyla kaplı ve kıyı kenar çizgisinin içerisinde de taşma var. Yani denize ciddi sıfır ve ciddi tahribat yapacak konumda projeler" dedi.


 

"Bakanlığın Yaklaşımı Sadece Bir Avuç Yatırımcıyı Koruyor"

Gazipaşa’daki süreci takip eden Mimar Esin Bilgiç ise planlama süreçlerindeki çarpıklığa dikkat çekerek, Ankara’da hazırlanan dosyaların tamamen yatırımcı lehine olduğunu belirtti.

Koru Sahili’ndeki 300 dönümlük fidanlık arazisi için yapılan özel düzenlemelerin, yerel yönetimler bazında da bir iş birliğiyle yürütüldüğünü ifade eden Bilgiç, "Bakanlığın yaklaşımı sadece bir avuç yatırımcıyı koruyor. Oysa burada 50 bin nüfuslu bir ilçenin hakkı ve dünyanın nadir doğal havuzları var. Sıkıntı bir otel, iki otel, üç otel değil, 2 kilometre, 1,5 kilometre olan üç tane sahilin tamamı dev kütleli otellere ayrılıyor. Mücadelemiz bununla. Kıyı kenar çizgisini dahi aşan, denize sıfır bu dev kütleli otellerin Gazipaşa'nın kimliğini yok etmesine izin vermeyeceğiz" dedi. 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız