Akdeniz Gerçek | Gazipaşa | Gazipaşa Kahyalar Sahili'nde 10 Yaşındaki Yeşil Kaplumbağa Ölü Bulundu

Gazipaşa Kahyalar Sahili'nde 10 Yaşındaki Yeşil Kaplumbağa Ölü Bulundu

Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Kahyalar Sahili'nde 10 yaşındaki bir yeşil deniz kaplumbağası, çevreciler tarafından ölü olarak bulundu.

Antalya'nın Gazipaşa ilçesindeki Kahyalar Sahili'nde 10 yaşındaki bir yeşil deniz kaplumbağası, çevreciler tarafından ölü olarak bulundu.

Gazipaşa Kahyalar Sahili'nde 10 Yaşındaki Yeşil Kaplumbağa Ölü Bulundu
KAYNAK: DHA

Antalya'nın uzun sahil şeridiyle bilinen Gazipaşa ilçesi, her yıl deniz kaplumbağalarının yumurtlama döneminde ev sahipliği yapıyor. Bu özel canlıların biyolojik çeşitliliği korumak adına Kahyalar Sahili'nde deniz kaplumbağalarının yeni yuvasını tespit için yürüyüş yapan çevreci Güldane Şahin, kıyıya vuran yeşil deniz kaplumbağası ölüsünü fark etti.

10 Yaşında Olduğu Tahmin Ediliyor

Yaklaşık 50 santimetre boyunda, 10 kilo ağırlığında ve 10 yaşında olduğu tahmin edilen kaplumbağanın vücut bütünlüğünün bozulmadığı görüldü. Çevreciler ve yerel yetkililerin hassasiyetiyle kaplumbağa ölüsü bulunduğu yerden alınıp hayvan mezarlığına gömüldü.

"Yeşil Deniz Kaplumbağamız Bir Kazaya Kurban Gitmiş"

Deniz kaplumbağasının ölümüne üzüntüsünü dile getiren Güldane Şahin, "Yeşil deniz kaplumbağası denizdeki otlarla beslenen tür. Caretta caretta ise etçil, denizdeki küçük canlılarla, deniz analarıyla beslenir. Bu kaplumbağa 10 yaşında. Yeşil deniz kaplumbağamız bir kazaya kurban gitmiş. Deniz kaplumbağaları balıkçı ağlarına takılabiliyor, teknelerin pervaneleri kesiyor ve dalgayla kıyıya vurabiliyor. Bu kaplumbağa çok önceden ölmüş. Kum altında kalmış ve yeni açığa çıkmış" dedi.

"Araçla Sahillere Girmeyelim"

Sahillerin doğal yapısının korunması gerektiğinin altını çizen Şahin, şunları söyledi:

"Deniz kaplumbağaları 2009 yılından beri ülkemizde koruma altında. Doğamız bizim hayat sigortamız. Doğamızı, denizimizi, ormanımızı, dağımızı, Akdeniz foklarımızı ve carettalarımızı koruyalım lütfen. Sahillere araçlar giriyor. Kaplumbağamız yumurtlarken kendini kuma doğru gömüyor. Araç üzerinden geçebiliyor. Kaplumbağa ölüyor veya yumurtasını bıraktığı yerden araç geçince yumurtalar yok oluyor. Lütfen araçla sahillere girmeyelim. Hiçbir aracın kumda hiçbir canlıyı ezmeye, yok etmeye hakkı yok. Sahillere çöp atmayalım. Bazen geniş büyük bardaklar görüyoruz. Caretta caretta yavruları giderken oranın içine girdiği zaman çıkamıyor ve ölüyor. Sahillerimizi birlikte koruyalım." 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız