Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
11°
Akdeniz Gerçek | Galeriler | Isparta | Gezegende Sadece Isparta'da Var

Gezegende Sadece Isparta'da Var

Dünyadaki tek kasnak meşesi ormanı, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunuyor. Yaşları 1000 yılı bulan ağaçlar, sonbahar renklerine girerken ormana kasım ayı sonuna kadar sadece özel izinle, eğitim ve bilimsel amaçlı girilebiliyor.

Dünyadaki tek kasnak meşesi ormanı, Isparta'nın Eğirdir ilçesinde bulunuyor. Yaşları 1000 yılı bulan ağaçlar, sonbahar renklerine girerken ormana kasım ayı sonuna kadar sadece özel izinle, eğitim ve bilimsel amaçlı girilebiliyor.

KAYNAK: DHA
Gezegende Sadece Isparta'da Var
Gezegende Sadece Isparta'da Var 1
Isparta'nın Eğirdir ilçesine bağlı Yukarı Gökdere Köyü'nde gezegenin tek kasnak meşesi ormanı yer alıyor.Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 6'ncı Bölge Müdürlüğü Isparta Şube Müdürlüğü'ne bağlı Kovada Gölü Milli Parkı sorumluluğundaki orman, 2019 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi.
1 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 2
Ekim ayının ortalarından kasım ayı sonlarına kadar her yıl sonbahar mevsiminin renklerinin bürünen, yaşları 1000 yılı bulan doğa harikası kasnak meşelerinden oluşan 1300 hektarlık orman dünyada sadece Yukarı Gökdere'de mevcut.
2 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 3
Kasnak meşesi ormanına sadece eğitim ve bilimsel amaçlı özel izinler doğrultusunda giriş yapılabiliyor.Ormana en çok talep sonbahar mevsiminde oluyor. Ormana izinsiz giriş yapanlara biyolojik çeşitliliği tahrip suçundan 557 bin 212 TL veya ormana giriş yasağını ihlal suçlarından cezalar uygulanıyor.
3 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 4
Ormanda boyu 30 metreyi aşan, 1,6 metreye ulaşan çapları, 1000 yıla yaklaşan yaşlarıyla küçük kümeler halinde bulunan kasnak meşeleri, toprağın derin olduğu ve çukur alanlarda en iyi gelişmeyi gösteriyor.Ormanda iklim özellikleri bakımından ağaçlar kuzeydoğu yamacında, 1500-1800 rakımlar arasında yetişiyor.
4 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 5
Alanda saf kasnak meşceresinin (en küçük orman parçası) yanında, karışık kasnak meşesi, Lübnan meşesi, sedir ağaçları, akçaağaçlar, boylu ardıçlar karışık meşcere halinde de görülebiliyor.
5 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 6
Endemik kasnak meşesi ormanında ölçümleri 2021 yılında yapılan, çapı 1,37 metre, çevresi 4,30 metre ve boyu 33,5 metre ölçülen Türkiye'nin bilinen ikinci en kalın çaplı kasnak meşesi yer alıyor. 'Koca kasnak' adı verilen ağaç, ormanın Beşbahçe mevkisinde özel koruma altında tutuluyor.
6 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 7
Bölge, ülkemize has bir tür olan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan kasnak meşesinin gerek saf, gerek sedir ve ardıç ile karıştığı en güzel örneklerinin yer aldığı eşsiz bir ekosistem.Ormanda kurt, çakal, vaşak, yaban domuzu, tilki gibi memelilerin yanı sıra kartal, şahin, doğan, keklik, karatavuk, ardıç türlerinin dışında toplam 27 kuş türü bulunuyor.
7 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 8
Alana turistik ziyaretler ve turistik aktiviteler yapılamıyor. Fotokapanlar ve dron ile de izlenen orman ve çevresinde ateş ve mangal yapmak, avcılık, ağaç kesimi, çöp bırakmak, çadır ve kamp kurmak yasak ve hiçbir bitki toplanamıyor.
8 / 9
Gezegende Sadece Isparta'da Var 9
Kovada Gölü Milli Parkı Şefi Mustafa Altunkup, Göller Yöresi'nde Eğirdir ve Kovada gölleri arasındaki saf kasnak meşelerinin bulunduğu ormanın ilk olarak 1987 yılında koruma alanı ilan edildiğini aktardı.Kasnak meşesinin endemik bir tür olduğunu ifade eden Altunkup, “Orman vasfı olarak sadece ilçemizde şefliğimizin sorumluluk alanında bulunan kasnak meşesi tabiat koruma alanıdır. Alanımızda yaklaşık 444 bitki türü bulunmaktadır. Bunlardan 69 tanesi endemiktir. Yapılan çalışmalarda 26 kuş türü tespit edilmiştir. Alan mesafe olarak Isparta'mıza 69 kilometre, Eğirdir'e 32 kilometre uzaklıktadır" bilgilerini verdi.Ormanı ziyaret etmek isteyenler olduğunu da sözlerine ekleyen Mustafa Altunkup, “Alanımızı nasıl ziyaret edebilirsiniz? Sadece eğitim ve bilimsel amaçlı ziyaretlere izin veriyoruz. Bunun için de DKMP Isparta Şube Müdürlüğümüze veya Kovada Gölü Milli Park Şefliğimize yazılı dilekçe beyanında bulunuyorsunuz. Tabii izin verilenlere de ormanda personelimiz refakat ediyor. Normalde Valilik kararıyla 15 Kasım'a kadar ormana giriş yasağımız var. Ormana giriş yasağı olmasa dahi zaten burası 12 ay korunmakta. 12 ay ormana giriş yasağı var" dedi.Doğa yürüyüş gruplarının da eğitim amaçlı ormana özel izinle alındığını belirten Mustafa Altunkup, “Eğitim amaçlı izin alındığı için burada eğitim veriyoruz. Öğrenciler olsun, doğa yürüyüşçüleri olsun. Buranın önemi dünyada orman vasfına sahip tek alan olması, bu gibi konularda da okullarda ve yerinde bilgilendirme çalışması yapıyoruz" açıklamasını yaptı.
9 / 9
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız