Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Galeriler | Ekonomi | Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı

Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründeki fahiş fiyat artışlarını önlemek için yönetmelik değişikliği yaptı. 30 Mayıs 2025’te yürürlüğe giren düzenleme, gerekçesiz fiyat artışlarını yasaklıyor.

Ticaret Bakanlığı, emlak sektöründeki fahiş fiyat artışlarını önlemek için yönetmelik değişikliği yaptı. 30 Mayıs 2025’te yürürlüğe giren düzenleme, gerekçesiz fiyat artışlarını yasaklıyor.

Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı
Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı 1
Ticaret Bakanlığı, emlak piyasasında şeffaf ve adil bir yapı oluşturmak için önemli bir adım attı. 30 Mayıs 2025’te Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliği, internet ortamındaki taşınmaz ilanlarında fahiş fiyat artışlarını engellemeyi hedefliyor. Genel ekonomik verilerle uyumsuz fiyat artışları yasaklandı. Emlak işletmelerinin bu tür ilanlara aracılık etmesi engellendi. Bakanlık, ilan platformlarını yakından izliyor ve aykırılıklara idari cezalar uyguluyor. Tüketici mağduriyetlerini önlemek için denetimler sürüyor.
1 / 4
Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı 2
Yasaklanan Artışlar Yeni yönetmelik, taşınmaz sahiplerinin ekonomik verilerle uyumsuz fiyat artışları yapmasını yasaklıyor. Fiyat değişiklikleri, tapu değeri veya ekspertiz raporu gibi belgelere dayandırılmalı. Emlak işletmeleri, manipülatif fiyat içeren ilanlara aracılık edemeyecek. Bu kurala uymayanlar idari yaptırımlarla karşılaşacak. Bakanlık, spekülatif fiyat hareketlerini önlemeyi amaçlıyor.
2 / 4
Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı 3
Cezalar ve Denetimler Ticaret Bakanlığı, piyasa dengesini bozan ilanları dijital platformlarla iş birliği yaparak tespit ediyor. Manipülatif fiyat artışı yapanlara idari para cezaları uygulanıyor. 2024’te 117 emlak işletmesine 11,7 milyon TL ceza kesilmişti. Yeni düzenlemeyle cezalar hem emlakçıları hem de mal sahiplerini kapsayacak. Denetimler, fırsatçılığı engellemek için devam edecek.
3 / 4
Evi olanlar artık bu rakamdan pahalıya satamayacak: Flaş karar açıklandı 4
EİDS ile Güvenli Süreç Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS), kiralık ilanlarda yetki doğrulama zorunluluğunu 1 Ocak 2025’te başlattı. Satılık ilanlar için de bu sistem yakında devreye girecek. İlanlar, yalnızca taşınmaz sahibi veya yetkilendirilmiş emlakçılar tarafından verilebilecek. Yetki belgesi olmayanlara 25.000 TL ceza uygulanacak. Sistem, sahte ilanları önlemeyi hedefliyor.
4 / 4
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız