Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
15°
Akdeniz Gerçek | Galeriler | Burdur | Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor

Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor

Askeri antropolog ve susuz tarım uzmanı Dr. Ece Aynur Onur, Burdur'da 7 yıldır susuz tarım yapıyor. Kuraklıkla mücadele ettiklerini belirten Dr.

Askeri antropolog ve susuz tarım uzmanı Dr. Ece Aynur Onur, Burdur'da 7 yıldır susuz tarım yapıyor. Kuraklıkla mücadele ettiklerini belirten Dr.

KAYNAK: DHA
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 1
Burdur'da 7 yıldır susuz tarım yapan askeri antropolog ve susuz tarım uzmanı Dr. Ece Aynur Onur, iklim değişikliği senaryolarına göre uzun vadeli su yönetimi stratejisi geliştirilmesi gerektiğini söuledi.
1 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 2
"2050'ye Kadar Yüzey Sularının Yüzde 40'ı Yok Olacak"Özellikle Burdur, Afyon ve Isparta bölgesinin Akdeniz iklim kuşağı olduğunu ifade eden Dr. Onur, "Bu kuşak dünya üzerinde en hızlı kuraklaşan bölgelerden biri. 2050 yılına kadar bölgedeki yüzey sularının yüzde 40 oranında yok olması bekleniyor" uyarısında bulundu.
2 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 3
"Suyun Santimetreküpü Hesaplanmalı"Nesilleri Kuraklık ve çölleşmeye mahkum etmemek için suyun santimetreküpünü hesaplayarak kullanmak gerektiğini ifade eden Dr. Onur, Burdur, Afyon ve Isparta bölgesinde havza izleme sistemi, uydu, sensör ve akış ölçerlerle gerçek zamanlı veri toplanarak, bunların yerel halkı bilinçlendirme için şeffaf olarak paylaşılmasını önerdi.
3 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 4
Susuz Tarım Yayılıyor: 2 Yılda Yurt Dışından 145 Vatandaş Ata Topraklarına DöndüDr. Ece Aynur Onur, "Su milli hazinedir. Su kaynaklarımızın ve su tasarrufunun önemini halkımıza anlatmak için kampanyalar ve eğitimler düzenlenmeli. Kuraklıkla etkin mücadele için Burdur'da 7 yıldır susuz tarım yapıyoruz. 7 yıldır tarlada susuz yetişen gıda ve şifa bitkileri yetiştiriyoruz. 2 yıldır da susuz tarım eğitimleri veriyoruz. 2 yılda 145 vatandaşımızın yurt dışından ülkemize ve kentten ata topraklarına, köye dönerek susuz tarım yapmasına rehberlik ettik" şeklinde konuştu.
4 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 5
"Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı'nda Neler Olmalı?"Dr. Onur, Kuraklıkla Mücadele Eylem Planı hazırlanması için yapılacakları, "Kuyular açılması yolu ile yer altı ve fosil sularımızın tüketimi sınırlandırılmalı. Barajlar, kanallar ile yönü değiştirilen akarsular yeniden göllere yönlendirilmeli. Salma ve vahşi sulamaya son verilmeli. Sulamada damlama ve yağmurlama zorunlu olmalı. Tarımda kuraklığa ve susuzluğa dayanıklı bitki deseni oluşturulmalı, mermer ocaklarında sulu kesim yerine susuz kesim makineleri teşvik edilmeli ve sanayide kullanılan suyun geri dönüşümü zorunlu olmalıdır. Belediyeler yağmur hasadı yapacak sistemler kurmalı, göllerde buharlaşmayı azaltmak ve kirliliği önlemek için göl kenarlarında tampon bölgeler oluşturulmalı" şeklinde sıraladı.
5 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 6
"7 Yılda Burdur Gölü'müzün Neredeyse 3'te 1'i Çekildi"Dr. Ece Aynur Onur, 1970'lerden bu yana Göller Yöresi'nde yıllık yağış miktarının yüzde 25'ten fazla azaldığına dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Özellikle kış yağışlarında düşüş, yüzey ve yer altı sularını ciddi biçimde azalttı. Son 50 yılda ortalama sıcaklığın 1,5- 2 derece artması, yazın 40 dereceye varan sıcaklıklar gölden buharlaşmayı artırdı. Her 10- 15 yılda bir gerçekleşen kuraklık öngörüleri her 2- 3 yılda bir görülüyor. Uzun süreli hidrolojik kuraklık göllerin dolmasını engelliyor. 7 yıldır Burdur Gölü'müzün neredeyse 3'te bir oranında çekildiğine şahit oluyoruz. Bunun yanında tarlalarımızın hemen yanındaki Karataş Gölü son 4- 5 yıldır ne yazık ki yanlış tarımsal sulama yöntemleri ve kaçak sondajlar nedeniyle tamamen kurudu. Karataş Gölü'müz allı turnaların, flamingoların eviydi. Bunun yanında Salda Gölü'ndeki buharlaşma ve çekilme hepimizi derinden üzüyor."
6 / 7
Tarım Uyarısı: Burdur’da 2050’ye Kadar Yüzde 40 Su Kaybı Bekleniyor 7
7 / 7
Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız