Türkiye genelinde hayvancılık ve gıda sanayisinin en önemli göstergelerinden biri olan çiğ süt alımında hareketli günler yaşanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan resmi verilere göre, ticari süt işletmeleri tarafından üreticiden toplanan inek sütü miktarı, mayıs ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,3 oranında bir yükseliş kaydetti. Sanayiye aktarılan toplam süt miktarı 1 milyon 22 bin 587 ton seviyesine ulaştı.
Yılın ilk 5 ayını kapsayan ocak-mayıs dönemine bakıldığında, toplanan inek sütü miktarının geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,5 oranında artarak 4 milyon 858 bin 29 tona ulaştığı görülüyor. Aylık bazda yapılan değerlendirmelerde ise nisan ayında 994 bin 312 ton olan süt toplama miktarının, mayıs ayında yüzde 2,8 oranında net bir ivme kazanarak yükselişini sürdürmesi dikkat çekti.

İçme Sütü Patladı, Tereyağında Dikkat Çeken Düşüş
Sütten elde edilen mamullerin üretim detayları incelendiğinde, tüketici alışkanlıklarındaki ve sanayi tercihlerindeki değişimler net bir şekilde kendini gösterdi.
Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre en dikkat çekici yükseliş, yüzde 19,7 gibi rekor bir artış hızıyla 157 bin 453 tona ulaşan içme sütü üretiminde yaşandı. İçme sütü üretimi bir önceki ay olan nisan ayına göre de yüzde 1,9 oranında artış gösterdi.
Benzer şekilde kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi inek peyniri üretimi yüzde 2,4 artarak 72 bin 146 tona, ayran ve kefir üretimi ise yüzde 2,0 artışla 95 bin 439 tona ulaştı.
Öte yandan, her evin temel gıda maddeleri arasında yer alan yoğurt ve tereyağı üretiminde ise gerileme kaydedildi. Mayıs ayında yoğurt üretimi yüzde 1,2 oranında azalarak 120 bin 224 tona gerilerken, en ciddi kayıp tereyağı ve sadeyağ üretiminde gözlendi. Bu gruptaki üretim miktarı yüzde 12,0 gibi sert bir düşüşle 9 bin 671 tona kadar geriledi.

Yılın İlk 5 Ayında Genel Tablo
2026 yılının ilk 5 aylık kümülatif verileri, süt ürünleri sektörünün uzun vadeli eğilimlerini daha net bir biçimde ortaya koyuyor.
Ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre içme sütü üretimi yüzde 9,2 oranında artarak 771 bin 820 ton olarak kayıtlara geçti. Aynı dönemde ayran ve kefir üretimi yüzde 8,9 artışla 433 bin 952 tona, yoğurt üretimi yüzde 8,4 artışla 591 bin 52 tona ve inek peyniri üretimi yüzde 2,8 artışla 357 bin 882 tona ulaştı. Buna karşın, tereyağı ve sadeyağ üretimi ilk 5 aylık süreçte de toparlanamayarak geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,0 oranında bir azalma gösterdi ve 46 bin 995 tona düştü.