Antalya
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
23°
Akdeniz Gerçek | Ekonomi | Kredi Kartı Aidatları Cep Yakıyor! Bankalara 'Dur' Çağrısı

Kredi Kartı Aidatları Cep Yakıyor! Bankalara 'Dur' Çağrısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kredi kartı aidatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek, bankaların faiz dışındaki kâr kalemlerine 'dur' denmesi gerektiğini belirtti.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, kredi kartı aidatlarındaki yüksek artışa dikkat çekerek, bankaların faiz dışındaki kâr kalemlerine 'dur' denmesi gerektiğini belirtti.

Kredi Kartı Aidatları Cep Yakıyor! Bankalara 'Dur' Çağrısı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, bankaların kredi kartı aidatları ve ek ücretler üzerinden önemli ölçüde kâr elde ettiğini belirterek, tüketicilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kredi kartı aidatlarının her yıl önemli oranda zamlandığını ifade eden Şahin, "2024 yılında kredi kartı aidatlarına %60 oranında zam yapıldı. Aidatlar kartın türüne göre değişirken, yıllık ücretler 850 TL ile 2.850 TL arasında değişiyor" dedi.

Bankalar Ekstra Kâr Ediyor

Kredi kartlarının bankalar için önemli bir gelir kapısı olduğunu vurgulayan Şahin, aidatların tüketici açısından gereksiz bir mali yük oluşturduğunu belirtti. "Bankalar, müşteri çekmek için kredi kartı veriyor ancak yüksek aidatlar alarak ekstra kâr sağlıyorlar. Oysa bir kredi kartının maliyeti bu kadar yüksek değil" diye konuştu. Şahin, bankaların "yalın kart" adı verilen ve aidatsız sunulması zorunlu olan kartları tüketicilere bildirmediğini söyledi. "Bankalar, tüketicileri bilgilendirmekle yükümlü ancak sözleşmelerde bu kartlara yer verilmiyor. Eğer tüketici, 'yalın kart hakkında bilgilendirildim ve kabul ettim' şeklinde bir onay vermediyse, ödenen aidatlar hakem heyetleri aracılığıyla geri alınabilir" ifadelerini kullandı.

Kredi Kartı Aidatları Cep Yakıyor! Bankalara 'Dur' Çağrısı

'Makul' Kavramı Tüketiciyi Zorluyor

Bankaların yalnızca kredi kartlarından değil, 20'den fazla farklı kalem üzerinden de kazanç sağladığını dile getiren Şahin, BDDK'nın 'makul' kavramına net bir tanım getirmesi gerektiğini vurguladı. Şahin, "Maliyetlerde ciddi bir artış olmamasına rağmen, bankalar her kaleme zam yapıyor. BDDK'nın bu durumu denetlemesi gerekiyor. Çünkü bu ek ücretler bazı tüketiciler için ağır bir yük haline geliyor" şeklinde konuştu.
 

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız